Deppig vardag ger beteendeproblem

Bild: Adobe Sandra

Deppig vardag ger beteendeproblem

Separationsångest och beteendeproblem. Det är några av de problem som människans bästa vän, familjens hund, lider av i vardagen.

Det är åtminstone vad forskare från Köpenhamns universitet kommer fram till i en ny studie, publicerad i tidskriften Applied Animal Behavior Science. Här jämför de den moderna familjehundens välbefinnande med den så kallade byhunden, som är en typ av gatuhund som strövar fritt bland invånarna i en by utan att tillhöra en viss familj.

Enligt forskarna upplever familjehunden – jämfört med byhunden – hög välfärd när det gäller säkerhet, tillgång till näringsrik mat och veterinärvård. Men i förhållande till hundens psykiska välbefinnande är situationen en annan.

– Det finns många som tror att moderna familjehundar är bortskämda och har det alldeles för bra. Men de lider ofta av ensamhet och orealistiska sociala förväntningar från sina ägare, vilket i slutändan kan leda till ångest, depression eller aggressivt beteende. Problem som byhundar vanligtvis inte har, säger veterinären och biträdande professor Iben Meyer vid Köpenhamns universitet, som är specialiserad på hundbeteende.

Det moderna arbetslivet innebär för många familjer att alla är borta från hemmet en stor del av dagen, och att hunden därför lämnas åt sig själv.

– Hundar som är mycket ensamma hemma, eller som inte gradvis har vant sig vid att vara ensamma, kan drabbas av separationsångest eller andra separationsrelaterade problem som tristess och frustration, säger Iben Meyer.

Det kan få hunden att börja gnaga på möbler, kissa på golvet eller på annat sätt förstöra hemmet.

– Det är problem som kan få vissa ägare att avliva hunden eller omplacera den. Majoriteten av hundarna lider på ett mindre destruktivt sätt, men det minskar inte nödvändigtvis deras problem, säger Iben Meyer.

I skarp kontrast till den ensamma tillvaron stora delar av dygnet har hundägare ofta höga förväntningar på vad hunden ska klara av socialt. Hunden ska helst kunna umgås med alla andra hundar, bli klappad av främlingar på gatan och i allmänhet vara på för att tillfredsställa sina ägare. Något som inte alltid är realistiskt.

Karen Thodberg, senior forskare vid Institutionen för husdjursvetenskap vid Aarhus Universitet, tycker att det är en riktigt spännande studie.

– Det ger oss hundägare något att tänka på. Som forskarna skriver ska hunden vara trevlig mot andra hundar, lättsam, lugn och balanserad. Men det är inget som händer av sig självt. Man måste sätta ramar och lära sig hur man ger hunden rätt förutsättningar, både i vardagen och när den växer upp. Som hundägare måste man också se sig själv i ögonen och ta reda på vad man kan erbjuda en hund och vad som krävs av dig som hundägare, så att man gör rätt val innan man skaffar hund.

 

(Källa: Videnskab.dk)