Dementa hundar sover sämre

Stock.adobe.com

Dementa hundar sover sämre

Sömnstörningar är vanliga bland personer som lider av Alzheimers sjukdom. Nu visar det sig att det även kan gälla äldre hundar enligt en ny studie.

Det är vanligt att personer med Alzheimers kämpar för att hålla sig vakna dagtid och är vakna mycket på nätterna. Nu visar en ny studie att detsamma kan vara fallet för äldre hundar. De kan också utveckla ett tillstånd som liknar demens när de blir gamla.

Bland hundar äldre än tio år ökar risken med mer än 50 procent för varje år som går. Hundar som får lite motion löper mer än sex gånger större risk att utveckla demens än de som är mycket aktiva.

I studien har forskarna undersökt 28 hundar mellan 10 och 16 år, både blandrashundar och renrasiga hundar. Ägarna fick fylla i ett frågeformulär där de skulle bedöma hundens beteende.

Därefter utförde forskarna en serie tester för att till exempel mäta hundens uppmärksamhet och arbetsminne. Runt 20 av hundarna ansågs ha kognitiv funktionsnedsättning, vilket innebär att de var glömska och förvirrade. Åtta av dem hade svåra symtom.

Dementa hundar sover sämre

Sista steget var att låta hundarna besöka en ”sömnklinik”. Under en middagslur mättes deras hjärnvågor med hjälp av elektroder som också mätte aktiviteten i muskler, hjärna och ögon.

Resultaten visade att det tog längre tid att somna för de hundar som gjort ifrån sig sämre på de tidigare testerna och att de sov kortare tid. De visade liknande förändringar i sömnrytmen som personer med Alzheimers.

Enligt forskarna själva är det första gången någon har sett ett samband mellan kognitiv funktionsnedsättning och sömn hos äldre hundar med hjälp av samma teknik som används i sömnstudier på människor.

Huvudforskaren bakom studien, Natasha Olby, professor i veterinärmedicin vid North Carolina State University, säger till tidningen The Guardian att hon tycker att det är en fascinerande upptäckt. Hon uppmanar alla hundägare att prata med veterinären om man märker förändringar hos sin äldre hund, inklusive ett annat sömnmönster.