Delad vårdnad om hunden

Bild: Adobe annaav

Delad vårdnad om hunden

En ny spansk lag kan ge delad vårdnad av husdjur i samband med en skilsmässa. Den kommer även att påverka vem som ärver ett djur i samband med ägarens bortgång.

Den nya lagen som träder i kraft den 12 januari slår formellt fast att husdjur är ”levande, kännande varelser” och inte några objekt. Flera länder har de senaste åren infört liknande lagar och formellt erkänt djur som kännande varelser skriver SVT Nyheter.

Lagen innebär att familjerätten måste ta med husdjurens välfärd i bedömningen i samband med skilsmässa. Den som tilldöms vårdnaden måste kunna garantera husdjurets välbefinnande och någon som har historik av vanvård av djur kan nekas vårdnad. Även delad vårdnad är ett möjligt scenario, om det bedöms som bäst för djurets välbefinnande.

Lagen bygger på ett förslag från premiärminister Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och regeringskollegorna i vänsterpartiet Podemos. Förhoppningen är att få bukt med de bråk som ofta uppkommit i samband med skilsmässor i just den här frågan.