Debatten om ”kamphundar”

Debatten om ”kamphundar”

En kvinna i Robertsfors blev så svårt biten av sin hund av rasen amstaff att hon avled. Det har väckt starka känslor och nu höjs röster för att förbjuda vissa hundraser, men är det verkligen rätt väg att gå?

Svenska Kennelklubben menar att det generellt sett inte finns några farliga hundraser, däremot raser med egenskaper som man ska vara medveten om. I fel händer och med fel hantering kan en hund bita. Genom selektiv avel och olämpliga hundägare kan de flesta hundar bli mer eller mindre farliga för sin omgivning. Hundar som hanteras fel kan bli ett samhällsproblem och leda till förbud och inskränkningar i hundägande, något SKK vill motarbeta.

För en hund är sista utvägen att attackera, menar Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska Kennelklubben. Hon frågar sig vad som kan ha hänt för att hunden ska hamna i den sitsen.

– Det är väldigt märkligt, det är svårt att säga vad som hände i Robertsfors. Vi vet inte vad hunden har för bakgrund, den kan vara sjuk och ha ont. I andra fall har hunden blivit illa behandlad och mår inte bra, säger Janina Pfalzer till SVT.

Fakta hundattacker

De senaste tio åren har nio personer dött i Sverige på grund av hundbett enligt Socialstyrelsens statistik. Fem av dödsfallen inträffade mellan 2019–2021. I fjol vårdades

3 921 personer i sluten vård eller akutvård efter att ha blivit bitna eller attackerade av hundar. I statistiken ingår inte de personer som har behandlats av primärvården för sina skador.

(Källa: Svenska Dagbladet)

Tips!

På Fredrik Steen Play kan den som har ett abonnemang se talkshowen ”Kamphund”-special där hundcoachen Fredrik Steen tillsammans med Irene Westerholm, etolog med inriktning på hundar av kamphundstyp, samt Patrik Cederlöf, amstaffspecialist och domare, diskuterar. Du hittar avsnittet här.