Därför äter hunden konstiga saker

Därför äter hunden konstiga saker

Gräs, jord, strumpor, småsten, bajs… Det verkar inte finnas några gränser för vad vissa hundar tycker är okej att ha på menyn. Men varför äter de detta?

Viljan att äta saker som inte är mat kallas pica. Detta är mycket vanligt hos hundar, särskilt valpar och unghundar. De tuggar på saker, äter jord och stenar, äter från kattlådan och de förstör skor. En del hundar fortsätter med det hela livet och vissa hundraser är extra glupska.

Förutom att det är jobbigt när hunden förstör saker blir många hundägare oroliga för att hunden ska bli sjuk av det. I vissa fall finns det skäl att vara orolig.

– Att hundar tuggar på saker behöver inte betyda att de äter det. Hunden använder sin nos och mun för att utforska, så att de tuggar på saker är till viss del normalt. Det är när de äter upp det som de verkliga problemen börjar, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på Anicura, och tillägger:

– Föremål som hundens magtarmkanal inte kan smälta riskerar att fastna i tarmen. Då uppstår snabbt skador på tarmen och föremålet brukar behöva opereras ut. Vanliga saker som vi opererar ut är leksaker, strumpor, majskolvar, glasspinnar och stenar. Att hunden äter avföring är inte heller bra eftersom hunden kan få i sig parasiter eller bakterier.

Tips från veterinären

Flytta på saker som hunden kan äta. Ställ kattlådan högt upp.
Om du har en hund som tuggar på stumpor och andra klädesplagg, se till att tvättkorgen inte är tillgänglig!
Köp tuggleksaker i rejäl kvalitet så att det inte är så lätt att tugga av bitar som kan hamna i magen.
Se till att hunden inte är uttråkad. Understimulering leder ofta till vad vi uppfattar som destruktivt beteende. Lek, träna och gå ut med hunden så att den är trött om den ska vara ensam hemma.
Stoppa hunden när du ser att den äter oönskade saker ute, som stenar, jord och pinnar. Ha den i koppel så att du har kontroll om du vet att din hund är av den glupska typen.
Lär din hund vad ”Nej” betyder och erbjud alternativ som är tillåtna. Tuggben i stället för stolsben, leksaker i stället för sandaler och gymnastikskor.