Dags för knölkollen!

vet checks the health of a dog

Dags för knölkollen!

Samtidigt som stora Rosabandet-kampanjen är igång så lanserar AniCura sin kampanj Knölkollen, som ska uppmuntra hundägare att känna igenom sina hundar i jakt på knölar. Alla knölar är inte farliga, men det är bra att upptäcka i tid för att utesluta det.

Varannan hund över åtta år drabbas av tumörer, skriver AniCura i ett pressmeddelande och delar med sig av fem tips på hur du känner igenom hunden:

1) Försök att få det till en rutin! Varje gång du borstar pälsen ordentligt eller klipper klorna så känner du även igenom hunden för att upptäcka eventuella knölar. Känn åtminstone en gång per månad, exempelvis i varje månadsskifte.

2) Bestäm en särskild ordning för hur du känner på din hund. Börja framifrån på huvudet, titta även i munnen. Ta sedan en sida av kroppen i taget, glöm inte ben, tassar, mage och svans.

3) Använd båda händerna. Känn på hudytan, rulla huden mellan fingrarna där det går, men känn även hur det känns på djupet under huden. Om du hittar något; jämför med andra sidan. Var inte för försiktig, utan använd ett fast tryck.

4) En knöl kan kännas på olika sätt. Den kan vara hård eller mjuk, avgränsad eller utspridd, den kan sitta löst eller vara fast och inte gå att rubba. Den kan ibland synas, sticka upp eller vara hårlös. Alla varianter finns!

5) Kom ihåg att alla knölar inte är farliga! Tumörer behöver inte vara elakartade. Knölar kan också uppstå efter insektsbett eller annan skada. Vissa kan till och med vara en normal anatomisk detalj.