Dags att sätta på reflexer

Dags att sätta på reflexer

Husdjursbarometern 2023 visar att över 30 procent av hundägarna inte använder reflex på sitt husdjur – ett enkelt sätt att förebygga olyckor i höst- och vintermörkret. Dessutom uppger majoriteten av hundägare att de inte har ett första hjälpen-kit för husdjur, något som kan vara livsavgörande om olyckan skulle vara framme.

Husdjursbarometern genomförs årligen av husdjurskedjan Arken Zoo och är en av landets största rapporter som tar tempen på det svenska husdjursägandet. Rapporten är indelad i olika fokusområden, bland annat säkerhet.
– Nu är hösten här och kvällarna och nätterna blir allt mörkare, då vill vi verkligen understryka vilka lysande och livräddande åtgärder en reflex och en lampa kan vara, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.
En bra reflex gör att du syns på 140 meters avstånd när reflexen träffas av strålkastarljuset, jämfört med endast 20–30 meters håll utan reflex. I dag finns det många olika typer av reflexer och det är viktigt att välja reflex, inte efter utseendet, utan efter hur det praktiskt passar just ditt husdjur.

Att tänka på då du väljer reflex:
• Det praktiska går före det estetiska – reflexen bör synas på långt håll hellre än att se bra ut på nära håll.
• Byt reflexer med jämna mellanrum – de flesta behöver bytas efter ungefär ett år för att inte slitas ut för mycket.
• Jämför kvaliteten – lys på en gammal reflex respektive en ny reflex på fyra meters avstånd och byt ut den som syns sämst.
• En lampa i kombination med reflexer syns även för fotgängare när det är totalt mörker.
• Testa en väst – en hund med mycket päls syns bättre med hjälp av en reflexväst.
• Använd reflex själv – fäst reflexband runt handlederna, sätt fast någon lampa i kläderna eller använd en reflexjacka så att både du och din hund syns på mörka gator.

Stock.adobe.com