Adobe Christian Schwier

Adobe Christian Schwier

Cykelkorg eller cykelvagn?

Vad ska jag välja och hur ska jag tänka? Det viktigaste är att hunden sitter tryggt och bekvämt.

Det finns flera olika tillbehör som du kan transportera din hund i på cykelturen. Se till att välja ett som passar både dig och din hund. Oavsett vad du väljer för alternativ för att transportera din hund på cykeln är det viktigt att tänka på säkerheten. Här är några tips på frågor du kan ställa dig inför cykelfärden med hund.

  • Är ditt transportalternativ anpassat för hund?
  • Är det godkänt för din hunds vikt?
  • Är det fäst på rätt sätt och sitter fast ordentligt?
  • Sitter hunden säkert om du bromsar eller vinglar till?
  • Kan du ha uppsikt över hunden under cykelturen?

En cykelvagn för hundar fästs bakom cykeln och liknar den som används för barn. Vagnar finns i olika storlekar och kan användas av både stora och små hundar. Det är ett bra alternativ (om inte det enda) för dig som har en större hund som inte får plats i en väska eller korg. Se till att det finns en fästanordning för en säkerhetssele så att hunden sitter tryggt om du tvingas bromsa in kraftigt.

Den finns många olika typer av väskor och korgar för att cykla med hund. När du använder någon av dessa är det viktigt att ha koll på viktgränsen. De är oftast anpassade för små och relativt lätta hundar. Se till att hunden sitter bekvämt i korgen eller väskan och har tillräckligt med plats. Bädda gärna med sköna filtar för att höja mysfaktorn ytterligare. Och viktigast av allt, se till att hunden sitter säkert och att du har koll på hunden under cykelfärden.

Lådcyklar, eller flakcyklar som det också kan kallas, har en låda eller ett flak på cykeln. Här kan man transportera både packning, barn och hundar. Vissa har tak över sig och andra inte. Det man bör tänka på här är att hunden sitter säkert med någon form av säkerhetsbälte. Öka gärna mysfaktorn med en skön bädd eller hundens favoritfilt.

(Källa: Agria)