Brukshunden tipsar: Öva nosework hemma

Doftlekar är kul för alla hundar oavsett ålder. Ett lätt sätt att få din hund intresserad är förstås att få den att söka efter mat. Här kommer några övningar ni kan göra tillsammans hemma.

Muffinpussel
Du behöver en tom muffinsform, 6–12 tennisbollar beroende på hur stor din form är och godis din hund gillar.

  • Lägg godis i några av hålen och täck dem med tennisbollar.
  • Lägg övriga bollar i resten av hålen.
  • Ge din hund ”pusslet” och låt den undersöka och putta bort bollarna för att hitta godiset.

Placera godbitarna på olika ställen varje gång ni leker så att din hund verkligen behöver använda nosen för att hitta godiset.

 

Muggtricket
Är din hund redo för ett magiskt trick? Genom att använda nosen lär den sig snabbt att hitta godiset.

  • Ta fram tre muggar. För mindre hundar räcker det med pappersmuggar, men till större hundar krävs det starkare doningar i form av till exempel plastmuggar eller blomkrukor.
  • Låt hunden titta på när du lägger en godisbit under en mugg. När hunden nosar eller klöser på muggen, beröm den och lyft på muggen så att den får sitt godis.
  • Ta in en andra mugg efter några repetitioner, men lägg inget under den. Visa hunden att du lägger godis under den ena muggen medan den tomma muggen står bredvid. Beröm den när den nosar på rätt mugg, lyft muggen och ge den godiset.

Om din hund väljer fel mugg, lyft på den och visa att det inte finns något under. Lyft sedan på muggen med godiset, men ge den inte det. Sätt ner muggen igen och fortsätt öva, berömma och belöna när hunden gör rätt. Ju duktigare din hund blir ju fler muggar kan du använda. Då kan du också börja flytta runt muggarna så att din hund verkligen får använda sitt luktsinne och inte bara memorera vilken mugg som har godis under sig.

 

Kartongsök
Till den här leken behöver du flera tomma kartonger.

  • Ställ ut kartongerna på golvet när din hund är i ett annat rum. Lägg godis i en eller flera av dem.
  • Ta in hunden i rummet och uppmuntra den att börja söka. Beröm hunden när den hittar godis och låta den äta det.
  • När hunden har hittat alla godisbitar lura ut den ur sökområdet genom att låta den följa doften av en godisbit i din hand. Beröm hunden och ge den sedan godiset du använde för att lura bort den. Det hjälper hunden att förstå att det här är en lek som ni leker tillsammans. Det gör också att de slipper fortsätta söka och bli frustrerade över att inte hitta mer godis.