Börja träna inför nyår redan nu

Foto: Lindybug / Adobe Stock

Börja träna inför nyår redan nu

November närmar sig och innan vi vet ordet av är det nyårsafton. I år har antalet nyblivna hundägare ökat explosionsartat och därför kan det vara läge att redan nu börja träna den skotträdda hunden för att slippa onödig oro kring tolvslaget.

Hundar är rädda för smällare och höga ljud av två anledningar. Den ena är att rädslan och oron har nedärvts via avel. Den andra är att hunden tidigare har varit med om något otäckt i samband med höga och skrämmande ljud.
– Om hunden har varit med om något otäckt, och därför blivit rädd, så är chansen större att man lyckas med träningen än om rädslan är genetisk, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

En ung hund som inte har visat någon rädsla kan få en bra förberedelse genom att träna med olika typer av ljud. Genom att presentera olika ljud i samband med positiva händelser förbättras hundens möjligheter att tåla ljudet utan att bli rädd.
– Varje gång hunden ska få sin mat kan man till exempel försiktigt börja med att bullra med kastrullerna i köket. Fortsatt sedan att prova dig fram med olika typer av ljud i samband med en positiv händelse, säger Patrik Olsson.
När det gäller hundar som redan är rädda gäller egentligen exakt samma sak, men man får ta det mycket mer försiktigt i början av träningen och vara mycket uppmärksam på hunden så att träningen ger ett positivt resultat.

Tänk på det här vid ljudträning:

  • Presentera olika ljud successivt.
  • Låt det ta tid att vänja hunden vid höga ljud.
  • Rusta dig själv med tålamod och uthållighet.
  • Slamra och var högljudd i samband med något som hunden tycker om.
  • Belöna hunden när det går framåt.
  • Avbryt träningen och börja om försiktigt om hunden visar rädsla.