Bli fodervärd åt Försvarsmaktens hundvalpar

Stock.adobe.com

Bli fodervärd åt Försvarsmaktens hundvalpar

Försvarsmaktens hundar är nödvändiga för insatser i olika typer av förband. Försvarsmakten söker hela tiden efter lämpliga fodervärdsfamiljer som vill ta hand om en blivande tjänstehund under dess första levnadsår.

Som fodervärd ska man vara beredd att lägga ner mycket tid och energi på hunden under dess första levnadsår. Försvarsmaktens hundar är avlade mot tjänst och ofta betydligt mer aktiva än en genomsnittlig hund. De kräver daglig aktivering och motion och behovet ökar i takt med att valpen blir äldre.

Valparna levereras till sina fodervärdar när de är 8–10 veckor gamla och blir kvar till det de är 12–18 månader gamla. Då sker urvalet mot tjänstehund genom ett lämplighetstest. Under fodervärdsperioden står Försvarsmakten för hundens foder och veterinärkostnader.

Du får med den viktigaste utrustningen som du behöver för att sköta hunden och en ersättning på 250 kr/månad för att kunna förnya enklare utrustning som koppel, halsband, med mera.

Runt om i landet finns ett antal fodervärdskonsulenter som stöd. De genomför hembesök, arrangerar utbildningsträffar med fodervärdar och deras valpar/unghundar, och finns tillgängliga för råd och tips.

När hunden är mellan 12–18 månader gammal ska den genomgå ett lämplighetstest. Om hunden inte klarar det och fodervärden av någon anledning väljer att inte behålla hunden, så omplaceras den till en annan familj. Det finns många som är intresserade av att överta en försvarsmaktshund för träning, tävling eller som aktiv familjehund. Det viktigaste är att matcha hund och ny ägare efter bästa förmåga.

Läs mer och skicka in en intresseanmälan här.