Fysövningar på stranden
Nu när sommaren är här passar det perfekt att ta ett träningspass på stranden. Här kommer några övningar som går att utföra både på land och i vattnet.


Foto: Stock.adobe.com
Slalom mellan dina ben på stranden eller i vattnet
● Under 3-5 minuter går hunden slalom mellan dina ben. Du kan även träna själv genom att gå ner i utfallssteg under tiden hunden går slalom mellan dina ben. Du kan utöka tiden gradvis när hunden byggt upp sig bättre fysiskt.
● Övningen tränar rygg, bål, bogar och benstyrka generellt. Svängrörelserna i slalom ger även lite extra träning för fram- och bakbenens inåt- och utåtförarmuskler.
● Du kan göra övningen på stranden eller i vattnet. Vattennivån ska nå strax under hundens mage eller lite lägre. Väljer du att göra övningen i vattnet blir det lite tuffare på grund av vattenmotståndet i rörelserna. Samtidigt är vattnet avlastande och ger hunden stöd att utföra rörelsen. Det blir som en hydrostatisk korsett runt hundens kropp vilket gör att många bättre klarar att ta ut steget.
● En alternativ övning som tränar samma muskler är att hunden går i en åtta mellan dina ben på stranden eller i vattnet.
Tåhävningar på stranden eller i vattnet med båda framtassarna upphöjda:
Ställ hunden med båda framtassarna lite upphöjda, bogbrett mellan frambenen och höftbrett mellan bakbenen samt tassarna är så parallella med kroppen som det går.
Om hunden inte belastar ett ben fullt ut, gnugga tassen lätt mot underlaget 3-5 ggr innan övningen startar, för att öka hjärnans medvetenhet om benplaceringen.
● Övningen tränar rygg, bål, bogar och benstyrka
● Ställ hunden med båda framtassarna lite upphöjda, exempelvis på en bryggkant, på en platt sten eller på ett omkullfallet träd på stranden.
● Du kan även göra övningen i vattnet med vattenhöjd max upp till under magen. Även i vattnet står hunden med framtassarna något upphöjda.
● Hunden står bogbrett mellan frambenen och höftbrett mellan bakbenen. Tassarna är så parallella med kroppen som det går, det vill säga inte för mycket utåt- eller inåtroterade.
● Om hunden inte belastar ett ben fullt ut, gnugga tassen lätt mot underlaget 3-5 gånger innan övningen startar, för att öka hjärnans medvetenhet om benplaceringen.
● Dra en leksak eller godis framåt så att hunden sträcker sig mot belöningen, det vill säga lutar sig framåt. Det gör att hunden står mer på tå med både fram- och baktassarna.
● För tillbaka godiset i neutralposition. Då sänker hunden tassarna och står inte längre på tå. Hela tassen/trampdynorna nuddar då underlaget.
● Gör övningen i 2-3 minuter.
Hunden skrittar, travar eller galopperar i vattnet med dig:
● Att gå eller springa med sin hund i vattnet är för de flesta hundar bra och rolig fysträning där ni tillsammans tränar kroppskontroll, kondition och styrka.
● Om hunden rör sig där vattnet nästan når upp till magen är det fysiskt utmanande med vattenmotståndet. Samtidigt är vattnet avlastande och ger hunden stöd att utföra rörelsen. Det blir som en hydrostatisk korsett runt hundens kropp vilket gör att många hundar bättre klarar av att ta ut steget.
● Lägre vattennivå innebär mindre vattenmotstånd, men även mindre avlastning och stöd för hunden.
● Vill du utmana konditionen hos er båda två lite mer kan intervaller i trav och galopp vara ett bra alternativ.
● Om din hund inte är i så bra fysisk form låter du den lugnt skritta fram och tillbaka i vattnet med dig vid sin sida.