Årets polishund 2022

Foto: Per Sandberg

Årets polishund Lundy bekämpar gängkriminalitet

Årets polishund 2022 och hennes förare, Jimmy Larsson, har tillsammans visat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”. Det skriver juryn i sin motivering.

Tyska schäferhunden Försvarsmaktens Lundy blir Årets polishund 2022 för sitt arbete med att bekämpa gängkriminaliteten kopplad till narkotikahandeln i Eskilstuna. En insats av stor betydelse är till exempel anträffandet av ett vapen som användes vid en dödsskjutning på öppen gata i Eskilstuna. Det ledde till gripandet av en misstänkt gärningsman. Lundy tjänstgör som patrullhund tillsammans med sin förare Jimmy Larsson i Region Öst med Eskilstuna som bas.

– Det är jätteroligt, både att vinna och att vårt arbete uppmärksammas. Det är såklart även en stor ära. Lundy älskar sitt jobb så mycket att hon ofta hittar narkotika även på fritiden, säger Jimmy och berömmer Lundy för hennes enorma vilja att arbeta och att använda nosen.

Lundy, som blir sex år i december, kom till Jimmy Larsson sommaren 2019. Hon var då en väldigt självständig hund som tyckte att hon kunde bäst själv, berättar han. Efter att ha arbetat ihop sig till ett team klarade Lundy i december 2019 tjänsteprovet och sedan dess har de arbetat tillsammans.