Årets Bragdhund räddade livet på sin valp

Bild: pressbild

Årets Bragdhund räddade livet på sin valp

Åttaårige labrador retrievern Nicke, larmade husse när valpen Bosse hade bitit sig fast i en strömförande elkabel. Tack vare Nickes rådiga ingripande kunde Johan Pedersén få loss Bosse, som efter livräddande insatser återhämtade sig.

Det var en fredag i oktober som Johan Pedersén från Ljusterö var i lägenheten i Stockholm för att röja ut byggsopor tillsammans med sina barn. För att kunna arbeta i fred stängde Johan in Nicke och Nickes valp Bosse i en annan del av lägenheten. Vad han inte visste var att byggarbetarna som renoverade lägenheten hade lossat på kontakterna utan att bryta strömmen.

– Plötsligt for Nicke ut genom de stängda pardörrarna och började dra mig i handen, berättar Johan. Han är annars väldigt lugn så det var tydligt att något hade hänt.

När Johan kom in i rummet såg han valpen Bosse ligga och krampa med käkarna hårt låsta runt kontakten. Han hade bitit runt kontakten och kortslutit elen med tungan. Eftersom det var ett gammalt hus var kontakterna inte jordade och heller inte kopplade till någon jordfelsbrytare så Bosse fortsatte få el genom kroppen tills Johan lyckades bända upp käkarna och få loss honom.

– Jag fick själv stötar när jag försökte få loss honom, men det är ju inget man hinner tänka på just då, fortsätter Johan.

Bosse var livlös så Johan påbörjade hjärt- och lungräddning och efter någon minut slog han upp ögonen. Efter ytterligare fem minuter började han att röra på sig. Dagen därpå var han sig själv igen med undantag för ett brännmärke på tungan.

– Nicke är väldigt omhändertagande och verkar vara en klok hund, säger Johan. Och den här gången räddade han troligen livet på sin egen son.

Nicke och Johan får ta emot sitt pris på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. Nicke får ett smaskigt ben, ett vackert diplom och ett års hundfoder från Royal Canin samt en skön bädd från Bia Bädden. Agria Djurförsäkring skänker 20 000 kronor som går till en organisation som pristagaren väljer. Årets pristagare har valt att skänka pengarna till VOOV Veterinär Omsorg Om Våldsutsatta, som förmedlar jourhem för djur så att våldsutsatta, oftast kvinnor, ska kunna fly utan att oroa sig för djuren.

Juryn bestod av Kees de Jong, Annika Klang och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben