Är hundar dubbelt så smarta som katter?

Bild: Adobe snb2087

Är hundar dubbelt så smarta som katter?

Enligt en studie har hundar dubbelt så många neuroner i hjärnan som katter vilket skulle kunna tyda på att hundar är smartare.

Hundar har cirka 530 miljoner neuroner i hjärnbarken, medan katter ”bara” har 250 miljoner neuroner, men gör det hundar automatiskt smartare? Fler neuroner ger förstås bättre förutsättningar att lösa mer komplexa uppgifter, men beteendeforskaren och biologen Kurt Kotrschal ser dock inte antalet nervceller som avgörande för intellektet, utan framför allt tätheten och nätverken. Här måste man förstås också definiera vad som räknas som intelligens. Hundar är förmodligen smartare när det kommer till att kommunicera med människor, medan katter är bättre på räkning och därför har andra färdigheter.

En studie från University of Exeter och Canterbury Christ Church analyserade mer än 300 publikationer i ämnet och fokuserade på hundars kognitiva förmågor. Det visade att hundar inte utmärker sig så mycket vad gäller intellekt jämfört med andra djur. Däremot vet de hur de ska få det de vill ha snabbare genom deras unika ”vilja att behaga”.

 

(Källa: Heute)