Är din hund rädd för ljud?

Foto: Adobe Sandra

Är din hund rädd för ljud?

Att hundar är rädda för ljud kan bero på flera saker. Här kommer lite tips på hur du kan försöka träna bort ljudrädsla hos din hund.

Rädsla för ljud kan bero på att hunden ärvt ljudrädslan av sina föräldrar. Det kan också bero på en chockartad upplevelse, till exempel att den blivit skrämd av en smällare eller ett fyrverkeri. Hunden kan också ha ont i öronen på grund av öroninflammation, skräp mot trumhinna eller spräckt trumhinna. Har du en ljudrädd hund kan det alltså vara bra att låta en veterinär undersöka öronen och hörselgångarna innan ni börjar träna.

Börjar du träna ljudlekar med din valp kan du förebygga ljudrädsla. Har du en vuxen hund som får panik av vissa ljud ska du kontakta en hundpsykolog för att få hjälp med ett träningsprogram.
Under ljudlekarna är det okej om hunden reagerar lite grann för ljuden, men den ska inte bli rädd. Om hunden ”blockeras” förvärras rädslan.

Övning – kastrulleken
Kastruller låter en hel del. Locka din hund att leka med dem genom att lägga i en godisbit. Lägg därefter på ett lock och låt hunden putta undan det för att få tag i godiset. I början bör du ha en tjock matta under kastrullerna så att ljudet inte blir för högt när locket slår i golvet.

Fördelen med övningen är att hunden själv skapar ljudet från kastrullen vilket ger en trygghetskänsla. När träningen går bra kan du variera antalet kastruller och byta till ett ljudligare underlag. Kastrulleken är rolig och effektiv utomhus också.

Så tränar du skotträdda hundar
Skotträdda hundar kan vänja sig vid smällare och fyrverkerier genom att lyssna på inspelade ljud, det finns på nätet eller Anders Hallgrens fyrverkeriband. Spela ljuden med låg volym första gången. Blanda gärna ljudet av smällarna med andra ljud i hemmet som hunden är mer van vid. Reagerar hunden negativt ska du genast sänka ljudet. Går inte det bör du stänga av helt.

Ju mer hunden vänjer sig vid bandet desto mer kan du höja volymen. Sänk den igen om hunden reagerar negativt. När det inte går att höja mer ska du låta ljuden runt omkring försvinna successivt. När ljuden från omgivningen är borta spelar du återigen upp bandet, men återgå då till en låg ljudvolym som du därefter höjer kontinuerligt.

(Källa: Agria)