Är din hund allergisk mot pollen?

Bild: Adobe tempusfugit1980

Är din hund allergisk mot pollen?

Med våren kommer också pollen. Pollenallergi hos hund är inte ett helt ovanligt problem. För allergiker är det en tuff tid och numera vet vi att också hundar kan lida av pollenallergi. 

Eftersom pollen finns överallt är det svårt att förebygga allergin och symtomen som den ger. Precis som för människor är allergin årstidsbunden även för hundar. Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan 1–3 år gammal.

Om du misstänker att din hund är allergisk bör du ta kontakt med din veterinär för att göra en utredning. Diagnosen ställs via sjukhistoria, symtom, uteslutande av andra orsaker till symtomen och allergitest genom antingen pricktest eller blodprov.

Att säkerställa vilken typ av pollen hunden reagerar på gör att det i vissa svåra fall går att vaccinera mot allergin. Då får hunden ett specialtillverkat vaccin, ett så kallat hyposensvaccin, framtaget för just hen.

Utöver det vaccin som nämnts ovan och andra allergimediciner kan man vid konstaterad pollenallergi även ge kortison i tablettform eller lokalt med exempelvis spray, antingen i perioder eller på mer regelbunden basis. Behandlingen är individuell beroende på hundens symtom.

Symtom på pollenallergi hos hund

  • Klåda i ansikte, ljumskar, armhålor och tassar, men det finns stor variation.
  • Hunden kan slicka, gnaga eller klia sig överdrivet mycket på grund av klådan.
  • Mindre vanliga symtom är snuva eller rinniga ögon.

3 tips som kan lindra allergin

  • Prova att bada hunden med ett klådstillande eller återfuktande medicinskt schampo för att dämpa klådan och även minska mängden pollen som hunden utsätts för.
  • Torka av hundens tassar efter promenader under pollensäsongen för att minska hundens kontakt med allergener från gräs, ogräs, blommor eller träd.
  • Rengör hemmet minst en gång i veckan för att minimera pollen i hemmet.

(Källa: Agria)