Anfallen av vildsvin

Bild: Foto Rickard Lundberg

Anfallen av vildsvin

Under en av Rickard Lundbergs dagliga hundpromenader kom plötsligt en arg vildsvinsgalt springande rakt emot dem. Det hela slutade med att Rickard tvingades sparka svinet för att försvara sina hundar och ett veterinärbesök.

Det var en sval skön kväll i Guövik i Karlshamns kommun. Rickards jakthundar var kopplade och aldrig längre ifrån föraren än knappt två meter. På väg ner till den lilla fritidshamnen korsade sällskapet en cykelväg som ligger längs med ett villakvarter och det var här, endast 50 meter från villorna, som två galtar gick och bökade efter föda.
Hundarna reagerade på doften av de tdjuren som vägde runt 120 kilo och 80 kilo. Av någon anledning kände vildsvinen sig hotade och den stora galten sprang rakt emot hundarna och Rickard. Först fick den stora hunden ett snitt i bröstkorgen, som senare visade sig vara ytligt, men såg ut att vara gjort med ett rakblad. Rickard, som fortfarande höll i hundarnas koppel, såg hur galten sedan vände sig mot hans lilla beagle och nästan lyfte hunden bakifrån med sina cirka 10 cm betar. När hunden började tjuta av smärta sparkade Rickardgalten och ramlade sedan in i högen av hundar och vildsvin till dess galten var klar med att markera sin ståndpunkt och lämnade området i snabb takt tillsammans med sin, förmodligen yngre, bror. Utöver en både förvånad och chockad hundägare fick beaglen köras in till veterinär för att sy ihop låret med ett tiotal stygn. I dag är båda hundarna helt återställda.

– Det var bara tur att det var en 50-årig man som anfölls och inget av de dussintals barn som bor nära platsen, säger Rickard Lundberg som ironiskt nog säljer vildsvinsskydd till både hundar och jägare, men som enbart används under jakt.