Anders firar 50 år som hundpsykolog

Foto: Liberata Bokförlag

Anders firar 50 år som hundpsykolog

Den 22 november firar den internationellt erkända hundpsykologen Anders Hallgren 50 år som hundpsykolog. Han är aktuell med nya självbiografin ”Pojkdrömmen som blev vetenskap – Om världens första hundpsykolog Anders Hallgren”, av Håkan Lahger.

Anders Hallgren började utbilda sig till psykolog för att sedan använda kunskaperna till att hjälpa hundar. Hittills har han hunnit skrivit över trettio böcker och är erkänd som den som introducerade mjuk hundträning i världen. Nya hundpsykologer utbildas nu i Sverige enligt hans metoder.

– Anders har betytt väldigt mycket när det gäller kunskapen om hundars beteende. Han var först med att använda psykologiska termer om hundars beteende, ord man tidigare bara använt om människor. Sedn kunde Anders hitta på träningstekniker och övningar som var anpassa för att hjälpa hundar, säger den kanadensiske veterinären Bruce Fogle.

Anders Hallgren är också den förste som har fått den nyinstiftade utmärkelsen årets My Dog-profil 2023 som delades ut på Nordens största hundmässa, Hundmässan i Göteborg.

– År 1964 låg Hundstallet i Storängsbotten i Stockholm. På den tiden fick en hund vara uppstallad i max två veckor, sedan var rutinen att den avlivades om ingen gjort anspråk på den. För att tacka ja till tjänsten som föreståndare krävde Anders att två veckors-regeln skulle tas bort och att hundar endast skulle avlivas i nödfall, när inget annat val fanns. Det fick han lyckligtvis igenom och än idag arbetar Hundstallet efter samma devis, säger Karolina Lasses, på Hundstallet.

Den 22 november firas och uppmärksammas Anders Hallgren på Hundens Hus i Åkeshov, Stockholm genom bland annat ett panelsamtal där Håkan Lahger intervjuar Anders om hans liv och gärning tillsammans med speciellt inbjudna gäster inom hundvärlden.