Allt fler hundar blir påkörda

Pressbild

Allt fler hundar blir påkörda

Antalet trafikolyckor som drabbade hundar under 2023 ökade med 4 procent jämfört med 2022. Det innebär att minst 800 hundar hamnade framför ett fordon eller ett tåg, men mörkertalet är troligen ännu högre. Allra farligast lever hundarna i Gävleborg, Kalmar och Värmland.

Agrias rasprofiler för livskador visar att vissa hundraser är mer utsatta av trafiken än andra och oftast beror det på hundägarens livsstil och den miljö som hunden lever i. För många jakthundsraser som jämthund, drever och gråhund är trafikolyckor en av de vanligaste dödsorsakerna.

En påtaglig risk att bli påkörd av bilar eller tåg har även border collie och dansk-svensk gårdshund som ofta går lösa hemma på gårdsplanen. Allra störst är risken för stadshunden pomeranian med den kortaste livslängden (4,4 år) som ofta hör hemma i urbana miljöer med mycket trafik.

– Kombinationen koppel och reflexer är det korta svaret på vad hundägare enklast kan göra för att skydda sin hund i trafiken. En riktigt lydig hund klarar sig också bättre än den som varken stannar eller kommer när hundägaren ropar på den. Här gäller det att träna på trygga platser och bygga upp kommunikationen med hunden, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Så undviker du trafikolyckor

 • Håll hunden kopplad, särskilt i närheten av trafikerade vägar.
 • Träna hunden – en lydig hund som kommer på inkallning eller stannar på kommando klarar sig bättre i samhället.
 • Använd reflexer, gärna i kombination med en liten lampa, på både hund och förare.
 • Skippa flexi-koppel – alltför ofta sker olyckor när hunden går flera meter framför ägaren som inte hinner ta in den i tid när bilar närmar sig.
 • Följebilar och GPS på jakthunden kan rädda många hundliv.
 • Låt inte hunden springa fritt på gården när maskiner och bilar är i rörelse.

Länen där flest hundar drabbas

Hundarna i Gävleborg, Kalmar och Värmland levde farligast under 2023. Därefter kommer Jönköping och Dalarna. Av storstadsregionerna ligger Västra Götaland i topp följt av Skåne och Stockholm.

 1. Gävleborg
 2. Kalmar
 3. Värmland
 4. Jönköping
 5. Dalarna
 6. Västra Götaland
 7. Skåne
 8. Stockholm

Längst ned på listan återfinns länen Södermanland, Västmanland, Halland och Blekinge.