Allt fler ger antidepp till husdjur

Foto: Adobe Dogs

Allt fler ger antidepp till husdjur

Under de senaste tio åren har förskrivningen av antidepressiva medel till sällskapsdjur fyrdubblats. Något som har både positiva och negativa effekter.

En anledning till ökningen kan vara att det nu finns fler godkända läkemedel, en annan att man har upptäckt att antidepp kan hjälpa även vid tillfällig oro eller som smärtlindring skriver Aftonbladet. Men det finns också nackdelar, till exempel att det kan vara svårt att upptäcka och bedöma eventuella biverkningar.

Läkemedlen kan användas för att dämpa rädslor, ofta i samband med träning till exempel om hunden har separationsångest. Något som har ökat betydligt är att ge ljudkänsliga hundar lugnande medel i form av en mungel. Tidigare fanns ingen bra behandling vid ljudrädsla.

Antidepressiva läkemedel kan också användas som en del i en smärtbehandling.

– Många storvuxna hundar får till exempel problem med lederna när de blir äldre. Istället för att avliva så behandlar man smärtan idag, säger Lena Olsén till tidningen. Djurägare och de som jobbar med djur tänker mer på hur man ska bemöta djuren, så kallad lågstresshantering. Man fokuserar mer på att dämpa eller ta udden av det som är jättejobbigt.

Men hon är noga med att påpeka att man inte bör ta till läkemedel som en första lösning. Börja gärna med att först konsultera en hundpsykolog och inte minst, se till att skaffa en ras som passar dig och din livsstil.

– Har du köpt en brukshund och bara vill sitta och gosa i en soffa, så är ni båda illa ute. Hunden kommer inte må bra och här kan läkemedel inte göra ett dyft. En arbetsmaskin mår inte bra av ett stillasittande liv. Läs på och se till att välja rätt.