9 tips för lyckade hundbilder

9 tips för lyckade hundbilder

Nästan alla älskar att fotografera sin hund. Men resultatet blir kanske inte alltid som man tänkt sig. Här ger Åsa Jakobsson, författare till boken KLICK – hundfotografering med glädje, nio tips på hur du tar bra foton på din hund i full fart.

1 ÄNDRA SLUTARTID

Att fotografera hundar som rör sig snabbt kan ofta leda till suddiga bilder. Det första du behöver ställa in är en kort slutartid, eller så kan du använda sportläget på din kamera. En tusendels sekund behövs ofta för en snabb hund!

PLANERA HUNDENS LÖPVÄG

Det är enklare att fånga hunden på bild om du vet var hunden kommer att springa. Att lära hunden springa till en utlagd leksak eller matskål på varsågod är en bra färdighet, som du dessutom har nytta av i annan hundträning. Då vet du precis vilken sträcka hunden kommer att springa, och kan vara beredd. Om hunden har svårt med att stanna kvar kan du självklart använda en medhjälpare – se bara till att hen försvinner ur bild när hen släppt hunden.

TÄNK PÅ BAKGRUNDEN

Välj en lugn bakgrund utan för mycket distraherande detaljer, så kommer hunden bättre till sin rätt.

LÄGG DIG NER

Kom ner ordentligt så att du tar bilden i hundens nivå. Det ser mycket snyggare ut att se hunden precis från sidan, än snett ovanifrån. Testa att ligga ner på mage och stötta armbågarna mot marken, det hjälper dig också att hålla kameran stadigt.

STÄLL IN PÅ SERIEBILDSTAGNING

Då fortsätter kameran att ta bilder hela tiden du håller ner avtryckaren och du ökar chansen att åtminstone en bild tas i rätt ögonblick. Hundar är generellt snyggast när de sträcker ut på väg upp i ett språng, och ser mest kraftfulla ut när de samlat ihop benen och precis ska påbörja ett språng.

FOTOGRAFERA FRÅN SIDAN

Dels är det enklare för kameran eftersom hunden är på ungefär samma avstånd från kameran hela tiden, dels är det ofta enklare för hunden att inte springa mot fotografen. Om du har möjlighet så ställ in kameran på följefokus (kan kallas AI servo eller AF-C beroende på kamera) – det betyder att kameran ”följer” motivet och fokuserar om allteftersom hunden rör sig. Se till att kamerans fokuspunkt är på hunden, följ hundens rörelse med kameran. Detta kräver lite träning! Belöna din hund bra efter varje försök, så att den tycker att det är en rolig övning. Du kan variera bilderna genom att låta hunden hoppa över något på vägen.

7 FÖRFOKUSERA

Det är lite svårare att fånga hunden på väg mot dig, efter som många kameror inte hinner fokusera på en snabb hund som rör sig mot kameran. Resultatet blir en suddig hund. För att lyckas kan du använda en teknik som kallas att förfokusera. Du ställer in kamerans fokusering på fast fokus (kan kallas ”one shot” eller AF-S beroende på märke) och du fokuserar genom att trycka ner avtryckaren halvvägs på en punkt som du vet att hunden kommer att passera – du förfokuserar på punkten. Tryck ner avtryckaren helt och börja ta bilder innan hunden har passerat punkten, och fortsätt tills efter hunden har passerat. Resultatet blir en massa suddiga bilder – MEN när hunden är vid den punkt som du fokuserade på är den i fokus    Med lite tur så är den också snygg i just den bildrutan. Annars är det bara att testa igen. Glöm inte att skydda kameran om hunden är lite extra kärvänlig när den kommer fram till dig …

ÖVA UTAN KAMERAN FÖRST

De flesta hundar tycker att det är jätteroligt att springa till sin belöning och bli fotograferad på vägen, men glöm inte att det är en övning som behöver tränas in precis som allt annat. När du har en kamera i handen så blir det ett störningsmoment för föraren, så träna hunden först och lägg till kameran när övningen fungerar. Ta hand om din fyrbenta modell! En hund som har bra minnen av en fotograferingssession vill gärna bli fotograferad igen, och en glad hund blir bättre på bild.

VAR UTHÅLLIG!

Som med allt annat gäller att du blir bättre på det du övar på. Så öva, öva, och öva lite till!

TEXT & FOTO:  ÅSA JAKOBSSON