9 sommarfaror att se upp med

Stock.adobe.com

9 sommarfaror att se upp med

För våra hundar innebär sommaren ofta många nya intryck och mer utetid. Men sommaren medför även utmaningar. Agria Djurförsäkring har samlat ihop de nio vanligaste sommarskadorna bland hundar och ger goda råd ifall olyckan är framme.

Lämna aldrig hunden i bilen

Lämna aldrig hunden i bilen – inte ens om den står i skuggan. Solen flyttar sig snabbt, och temperaturen inne i bilen kan snabbt bli så hög att det blir livsfarligt för hunden. Om du absolut måste lämna hunden i bilen bör det endast ske under mycket kort tid. Parkera i skuggan och lägg en lapp med klockslag och ditt telefonnummer i framrutan, så att förbipasserande kan nå dig

Gör så här: Om din hund blir överhettad, bör den få tempererat (aldrig kallt!) vatten att dricka, och du kan skölja dess tassar med tempererat vatten. Blöt en handduk och lägg över hunden. Kontakta alltid fysisk eller digital veterinär om du misstänker att din hund har fått värmeslag.

Inför hundsiesta

Varje år dör hundar av värmeslag för att de har varit ute och gått i för höga temperaturer. Det visar Agrias skadestatistik. Särskilt utsatta är de kortnästa hundarna som har svårare att reglera sin kroppstemperatur och därför lättare blir överhettade och svullnar upp i luftvägarna redan vid milda temperaturer.

Äldre hundar och valpar är också extra känsliga för värme, liksom sjuka hundar, till exempel hundar med hjärtfel, som behöver extra omsorg när värmen slår till. Pälsrika och svarta hundar är också känsliga för värme. Under årets varmaste månader behöver alla hundar, oavsett ras, hålla siesta eftersom deras kroppar inte mår bra av för mycket aktivitet under de varma timmarna mitt på dagen.

Gör så här: Gå ut med hunden tidig morgon och sen kväll, så ni kan njuta av de ljusa timmarna utan höga temperaturer.

Solbränna och het asfalt

Precis som människor behöver hundar också skydd mot solens strålar, och de ska alltid ha möjlighet att ligga i skuggan. Hundar med tunn päls blir lättare solbrända, och deras hud kan bli röd och svida.

Asfalten blir brännhet på sommardagar, och många hundar får brännskador på trampdynorna. Gå gärna själv en provtur barfota innan du låter din hund gå på het asfalt.

Gör så här: Förebygg solskador med solkräm på hundens mest utsatta ställen; nosen, öronen, magen och pungen, och håll er till gräs och promenader i skuggan. Skador på tassarna bör alltid ses över av en veterinär. Det är viktigt att tassarna rengörs och hålls rena, och att hunden förhindras från att slicka på dem.

Flygande faror

Ett enskilt bi- eller getingstick på tass eller nos är oftast inte farligt, men upprepade stick kan göra hunden sjuk eller utlösa en allergisk reaktion. Klåda och/eller smärta vid stickstället kan framkalla intensiv slickaktivitet, vilket kan leda till ett riktigt sår. Om hunden blir stucken nära ögat eller i munnen kan det också kräva veterinärbehandling. En kraftig svullnad kan skapa livshotande blockering av luftvägarna vid stick i mun eller svalg – därför bör man alltid kontakta veterinären omedelbart.

Gör så här: Undersök hunden. Handlar det om ett enstaka eller många stick? Håll koll på om hundens allmänna tillstånd försämras. Om gadden fortfarande sitter fast i huden kan du försöka ta bort den själv. Smärtan kan lindras något med kyla – till exempel isbitar i en kökshandduk.

Behåll kopplet på

På sommaren inträffar fler trafikolyckor där hundar är inblandade. Det beror dels på att vi spenderar mer tid ute, dels på att fler hundar går lösa på sommaren. Även om din hund brukar komma när du kallar, kan sommarens glädje göra att den annars så lydiga hunden som brukar kunna gå utan koppel i eller nära trafikerade områden plötsligt springer efter en löptik, en ekorre, en katt eller liknande.

Gör så här: Undvik att ha din hund lös på okända platser eller nära trafik. För att du och din hund snabbt ska kunna återförenas om olyckan är framme, bör du se till att din hund är ID-märkt.

Se upp med glasspinnar och grillmat

Om du stöter på rester efter en picknick, var uppmärksam på om hunden stoppar nosen i den övergivna maten. Ben från tillagad kyckling eller fisk kan splittras till mycket vassa bitar och orsaka allvarliga skador på hundens magsäck, tarm och svalg eller fastna i matstrupen eller tarmen. Detsamma gäller för grillspett och majskolvar, som kan sticka hål på eller fastna i magsäcken och tarmarna om hunden sväljer dem.

Var också uppmärksam på att det bara är glassen som hamnar i hundens mun om ni delar en glasspinne, för den lilla träpinnen kan vara lika farlig för hunden som grillresterna. Symtom på att hunden har ätit något den inte tål är kräkningar, ändrade dricks- och ätvanor, diarré eller att hunden har svårt att bajsa.

Vad du kan göra: Om ett främmande föremål har fastnat i halsen eller magsäcken/tarmarna på din hund, sök veterinär omedelbart.

För mycket vatten

Ett uppfriskande dopp i havet är underbart för de flesta hundar en varm sommardag, men om din hund ofta badar i havet, i sjöar eller i simbassängen, och därför går runt med fuktig hud och päls under längre tid, kan det leda till fukteksem (hot spot), vilket gör hundens hud röd, öm och irriterad.

Om hunden vistas länge i vattnet, och dess svans är i full aktion och därmed blir överbelastad, eller om hunden under längre tid är kall på bakdelen, kan det uppstå ”vattensvans”. En smärtsam inflammation i nervrötterna i svansroten.

Vad du kan göra: Se till att skölja din hund med sötvatten och torka den helt torr efter varje dopp. Om hunden får hudinflammation bör den undersökas av en veterinär, eftersom det kan vara smärtsamt och ofta kräver antibiotika. Om din hund får vattensvans bör den behandlas med smärtstillande hos veterinären, och hemma bör du fortsätta behandlingen med värme och vila.

Se upp för algblomning

Om det har varit varmt under en längre tid, bör du vara uppmärksam på om badvattnet vid stranden och i sjöar innehåller alger. Om hunden badar i vatten med hög koncentration av blågröna alger, kan den förgiftas och hamna i livsfara. Symtom på algförgiftning är att hunden är orolig, skakar, kräks eller går ostadigt.

Vad du kan göra: Kontakta veterinär  omedelbart om du misstänker algförgiftning.

Paddor och sniglar

Hundar kan drabbas av ”paddförgiftning” om de får en padda i munnen. Denna typ av förgiftning är vanligtvis inte farlig, så du behöver bara kontakta veterinären om hunden visar tecken på starkt obehag efter mötet med en padda.

Typiska symtom på paddförgiftning är att hunden dreglar mycket och gnider nosen mot olika ytor på grund av svullnad i tandköttet och irritation i munnen. Vissa hundar får också små pupiller. Var dessutom uppmärksam på att hunden inte äter sniglar, eftersom de kan överföra hjärtmask.

Vad du kan göra: Undersök hundens munhåla. Sitter det ett främmande föremål eller något annat mellan tänderna? Tvätta hundens mun, läppar och nosparti med rent vatten och erbjuda hunden färskt vatten att dricka. Kontakta veterinären om hunden mår dåligt eller verkar förvirrad.

Bildtext: Se upp för algblomning när värmen stiger.

(Källa: Agria Danmark)