9 av 10 hundar får julklapp

9 av 10 hundar får julklapp

Svenska djurägare gillar att skämma bort sina pälsklingar, nio av tio (89 procent) ger sitt husdjur minst en julklapp och majoriteten ger två paket (37 procent). Mest generösa är hundägarna där 92 procent ger sin hund en julklapp.

I en färsk julundersökning från Arken Zoo, som omfattar 28 416 djurägande kunder, svarade en majoritet (54 procent) att det bästa med att ha ett husdjur i jultider är sällskapet. Det näst bästa var att man tillbringar mer tid tillsammans med sitt husdjur (19 procent).

– Ett sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans i jul är exempelvis att låta hunden bestämma vägen på promenaden. Gå ut på kvällen och njut av julbelysningen i närområdet och låt hunden få bestämma riktning och fart. Du kommer troligtvis att ha lika roligt som din hund under äventyret, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Att leka med sin hund är bland det bästa man kan göra, det främjar både djurets sociala utveckling och hjälper till att stärka relationen. Undersökningen visade att en av tre (28 procent) lägger mellan 1–2 timmar dagligen på att gosa och leka med sitt husdjur. Samtidigt svarade hela 57 procent att de önskar att de hade mer tid att gosa med sitt husdjur.

– Det bästa du kan ge ditt husdjur är klappar, även om våra älskade djur såklart förtjänar julklappar under granen också. Många hundar gillar också att delta i presentöppningen. Men var uppmärksam så att inte hunden försöker svälja presentsnören eller pappret, säger Sarah.

De vanligaste julklapparna är leksaker följt av godis samt bädd eller filt. Men även husdjuren ”ger” julklappar till sina tvåbenta vänner. Givmildast är hundar där 49 procent ger bort en julklapp, följt av kanin (46 procent) och katt (43 procent). Av de svarande som brukar skicka julkort (64 procent) inkluderar 56 procent alltid sitt husdjur i familjens julkort.