88 % av svenskarna tycker om hundar

Bild: Adobe Standret

88 % av svenskarna tycker om hundar

Två forskare vid Göteborgs universitet har djupdykt i svenska folkets hundkärlek och hur attityderna har förändrats de senaste åren. 

Professor Maria Oskarson och docent Anna Bendz, båda hemmahörande vid den vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, har gjort en enkätundersökning om svenskarnas attityder till hundar med hjälp av Agria och SKK Forskningsfond.

Undersökningen visar att hela 88 procent av svenskarna säger sig tycka om hundar vilket är fler än tidigare. Över lag visar enkätstudien att attityden är mer tillåtande mot hundar i samhället än vid motsvarande studie som utfördes 2006.  En bidragande orsak kan vara medias ökade intresse kring hundar.

I dag finns hundar på de flesta allmänna platser och många ser det som naturligt att de är välkomna i samhället. Att ta med vovven på café och restaurang är mest accepterat bland högutbildade och yngre personer som lever i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, medan folk i mindre städer inte uppskattar hundar i samma omfattning när de fikar eller äter middag.

Något deltagarna i studien verkar vara överens om är att hundar är välkomna på äldreboenden. Hela 86 procent gillar tanken med hundar på äldre dar och många ser positivt på att använda samhällets resurser till utbildningsinsatser för vårdhundar.

Lydiga hundar som uppför sig väl mot människor och andra fyrbenta verkar vara mest omtyckta. Hälften av de tillfrågade håller med om att hundägare bör utbildas i sitt hundägaransvar för att kunna uppfostra sin hund, men också för att öka medvetenheten om det strikta ägaransvar som hundägare har.

 

Nyfiken på forskning om hundar, katter och hästar? Lyssna på Pälspodden från Agria Djurförsäkring, här hittar du fler tips och spännande forskningsresultat.