85 % av äldre hundar söker veterinärvård

Foto: Holly Michele/adobe Stock

85 % av äldre hundar söker veterinärvård

Precis som hos människor ökar risken för ohälsa bland hundar med stigande ålder.
Hela 85 procent av de tioåriga hundarna drabbas av nedsatt hälsa och sjukdomar i den grad att de behöver söka veterinärvård. Det visar ny skadestatistik från Agria Djurförsäkring.

– Det gäller att vara extra uppmärksam på förändringar hos den äldre hunden, men med regelbundna rutiner och lite extra omsorg kan hunden få en fin ålderdom, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Under hela hundens liv är det viktigt att utfodra den rätt och matcha med anpassad motion för att slippa övervikt och att hålla leder, senor och muskler i god form.
– För hundar med artros är det exempelvis bättre att gå fler kortare promenader istället för ett par längre, säger Patrik Olsson.
Stäm alltid av med din veterinär vid förändringar hos den gamla hunden, många gånger kan hundägaren bidra till ett drägligare hundliv med minskad smärta de sista åren tillsammans.

 Vanliga hälsobesvär hos äldre hundar:

  • Atros – drabbar särskilt större och tyngre hundar. Vanligaste symtomen är ledsmärta med hälta och stela leder efter vila som följd. Undvik trappor, hopp och lek med andra hundar. Anpassa hundens ålderdom med rätt diet, vikt och motion. Flera kortare promenader per dag ersätter få längre.
  • Livmodersinflammation kan uppstå hos alla raser, men hos vissa raser drabbas fler än hälften av tikarna, exempelvis berner sennen, grand danois, irländsk varghund och rottweiler. Ägare till tikar som inte ska användas till avel kan överväga kastration för att undvika diagnosen.
  • Tumörer – kontrollera hunden regelbundet för att tidigt upptäcka eventuella knölar. En tidig diagnos ger en bättre prognos.