7 hunddokumentärer värda att se

Bild: Magnolia Pictures

7 hunddokumentärer värda att se

Passa på att lära dig mer om människans bästa vän i vinter. Här kommer tips på filmer och serier som tar upp allt från livet som hemlös hund till hundens betydelse för både människor och andra djur.

Dogs

Den här dokumentärserien bjuder på sex fristående avsnitt med fokus på dynamiken mellan människa och hund. Här möter vi bland annat Ayham som kämpar för att återförenas med sin hund Zeus som blev kvar i Syrien vid flykten till Tyskland, Corrine, en ung flicka med epilepsi, vars liv förändras när hon får assistanshunden Rory och två japanska hundfrisörer som ska tävla i USA på Groom Expo West.

Netflix

Stray

Följ med gatuhunden Zeytin och upptäck Istanbuls gator genom ögonen på en hund. Filmen ger kunskap, inte bara om gatuhundarnas liv, utan också om alla andra som kallar gatan sitt hem. Samtidigt är det en film med mycket humor som fångar spontana ögonblick och fulländas med citat från den hundälskande grekiska filosofen Diogenes.

Viaplay, SF Anytime, Google Play, Itunes

Hundpatrullen

Få en exklusiv inblick i vardagen hos hundpatrullen inom Oslo-polisen som arbetar dag och natt för att bekämpa brott. Häng med på jobb där narkotika-, bomb- och kriminalsök är vardag och se det unika samspelet mellan poliser och hundar som tillsammans arbetar för att göra huvudstaden säkrare.

Viafree

Vår vän hunden

För flera tusen år sedan blev människan och hunden vänner. Oavsett om de jagar, drar eller vallar har hunden följt med människan till jordens alla hörn. Hur kan de förstå vad vi känner och säger? Vad är hemligheten bakom vår fantastiska vänskap med hundar?

UR Play

Räddad hund till superhund

Hundtränarna Nate Schoemer och Laura London tar sig an att para ihop räddade hundar med människor med funktionsnedsättning, så att de själva kan träna dem till framtida servicehundar.

Viaplay

Är din hund ett geni?

Brian Hare använder sig av sin forskning för att lära människor förstå sina hundars beteende. Efter mer än 15 års studier har han och hans team definierat hundars beteende på ett lättförståeligt sätt. Att fastställa vilken sorts hund man har är lika enkelt som att leka några lekar som ger en inblick i vovvens hjärna.

Comhem Play, Viaplay

Hundens bäste vän

Många hundar bor gladeligen tillsammans med delfiner, får och till och med orangutanger. Hundens lojala vänskap gör den inte bara till människans bästa vän, utan också till det perfekta sällskapet för många andra arter.

Viaplay

Bonustips!

Superpower Dogs på Naturhistoriska museet i Stockholm

I vår vardag är de våra bästa vänner. När katastrofen slår till eller vi drabbas av sjukdom, är de också våra superhjältar. Här får vi följa sex hundar som med träning och medfödda talanger utför stordåd i människans tjänst.

I filmen möter vi bland annat Henry, en kanadensisk lavinräddningshund, newfoundlandhunden Reef som patrullerar den italienska kusten och Tipper och Tony som hjälper till att skydda hotade arter i Afrika. Vi får också följa valpen Halo, som tillsammans med sin supertränare Cat, tränas i att bli en livräddningshund. Svensk berättarröst är Anders Bagge.

Naturhistoriska riksmuseet, Cosmonova.

Bildtext: Gatuhunden Zeytins hem är gatorna i Istanbul.