Adobe seventyfour

Adobe seventyfour

7 av 10 svenskar firar hunden

Kalas, tårta och extra mycket kärlek! Så kan det se ut när svenska hundar fyller år. Enligt en ny undersökning från hundmatsproducenten Doggy firar 7 av 10 svenskar sin hund på födelsedagen.

Hunden är Sveriges mest populära husdjur. Med över en miljon hundar i landet är det bara att konstatera: hunden är inte bara en fyrbent följeslagare, utan räknas också av många som en riktigt kär familjemedlem.

Undersökningen visar på några intressanta skillnader vad gäller firandet runt om i landet. Andelen som firar sin hunds födelsedag är störst i storstäder, där 81 procent av hundägarna firar födelsedagen. Ju mindre staden är, desto färre födelsedagskalas för vovvarna. På landsbygden uppger 57 procent att de firar hundens födelsedag.

Siffrorna vittnar också om att husse och mattes ålder spelar in – yngre generationer firar hunden i större utsträckning. I åldrarna 15–24 år är det hela 81 procent av hundägarna som firar sin hund, medan siffran sjunker till 67 procent i åldrarna 65–75. Kanske beror det på en förändrad syn på hunden i det svenska samhället. En annan möjlig förklaring kan vara att födelsedagar generellt inte väcker lika mycket uppståndelse senare i livet.

Undersökningen genomfördes under våren 2021 via Norstats guldpanel. 1 000 kvinnor och män i åldrarna 15–75 år har svarat, och alla svarande har en eller flera hundar i hushållet som de har fullt eller delat ansvar för.