5 sätt att spara pengar

Stock.adobe.com

5 sätt att spara pengar

Att ha hund är fantastiskt på många sätt, men de kostar också en del vilket kan vara kännbart, särskilt i svåra ekonomiska tider. Här tipsar vi om fem sätt att dra ner på kostnaderna utan att minska hundens livskvalitet.

Köp foder tillsammans. Gå ihop några stycken och köp en helpall med foder. På så sätt går det ofta att få ner priset med minst 10 procent. Håll ögonen öppna och passa på att bunkra ordentligt när det är kampanj på hundfoder. Se bara till att förvara maten ordentligt för att undvika att den blir förstörd.

Välj rätt foder. Märkesfoder kan vara dyrare än generiska alternativ. Om du har en begränsad budget försök hitta ett foder som passar din ekonomi samtidigt som det uppfyller din hunds näringsbehov.

Hitta alternativ till hunddagis. Hunddagis är dyrt, så det kan vara värt att ompröva om du verkligen behöver det. Kolla online efter lokala hundvaktsgrupper i ditt område, eller fråga familj och vänner om de kan passa din hund enstaka dagar. Kanske kan du ta med dig hunden till jobbet ibland. Nyckeln är att planera i förväg och fråga i god tid. Tänk på att enligt svensk lag får man inte lämna en hund ensam utan tillsyn för länge. De flesta raser klarar sig fyra timmar på egen hand. Hunden ska också rastas minst var sjätte timma.

Fråga veterinären om betalningsplan. Kontakta din veterinärklinik direkt och fråga om de erbjuder betalningsplaner eller om de kan rekommendera alternativa sätt att hantera betalningar om det behövs. Det kan hjälpa dig att fördela kostnaderna över tid istället för att betala allt på en gång.

Köp begagnade tillbehör. Du kan hitta begagnade hundprylar på marknadsplatser som Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace. Du kan också kontakta din lokala brukshundklubb och höra om det finns begagnade prylar till salu eller gå med i olika hundforum och grupper på nätet där det kanske går att köpa och sälja saker till varandra. Undvik begagnade tuggleksaker, eftersom de kan vara slitna eller ha förslitningar som kan vara farliga för ditt husdjur.