5 myter om hundar

Foto: Adobe Stock

5 myter om hundar

Kan hundar skämmas, hatar de katter och hjälper vitlök mot fästingar? Brukshunden tittar på gamla myter och reder ut vad som är sant och inte.

  • Det går inte att lära gamla hundar sitta sägs det, men visst går det. Det kräver ofta lite mer tid och tålamod, men även äldre hundar gillar att lära sig nya saker. Precis som för människor är det viktigt för hundar att hålla igång hjärnan på äldre dar för att hålla sig pigga och alerta.
  • Mackan på bordet försvann snabbt ner i din hunds mage när du vände ryggen till. Men skäms verkligen hunden när du upptäcker vad den har gjort? Svaret är nej. Däremot märker den att du är upprörd och skickar ut samma signaler för att blidka dig som den gör för att dämpa ilskan hos en annan hund. Den tittar ner, tittar bort, kryper ihop, stryker öronen bakåt, kisar med ögonen och rör sig sakta och försiktigt för att lugna dig och undvika straff.
  • ”De är som hund och katt” brukar vara lika med bråk. Men hundar och katter som lär känna varandra som små brukar bli riktigt bra kompisar. Det är inte minst alla söta hund och katt filmer på Youtube ett bevis för. Däremot brukar det fungera bättre att introducera en hundvalp för en vuxen katt än tvärtom.
  • Om hunden får tuggleksaker kommer den att tugga på allt. Det stämmer inte eftersom hundar är duktiga på att snabbt lära sig vad som är tillåtet eller inte. Tuggandet är däremot ett beteende som ökar eller minskar beroende på hur mycket stimulans hunden får i övrigt. Ett bra knep för att till exempel få hunden att sluta bita på din sko är att säga nej, ta skon och byta ut den mot en tuggleksak samtidigt som du säger varsågod. Då lär sig hunden vad den får tugga på och inte.
  • Ge hunden vitlök mot fästingar. Ge aldrig din hund lök av något slag eftersom lök hämmar syreupptagningen i blodet vilket kan ge njursvikt eller allvarlig förgiftning. Det räcker med två medelstora lökar för att en hund som väger 20 kilo ska drabbas av akut förgiftning. Även en mindre mängd lök under en längre tid kan göra att din hund drabbas.

(Källa: Moderna Djurförsäkringar)