5 bra tips för att uppfostra din hund

Foto: JoseManuel / Adobe Stock

5 bra tips för att uppfostra din hund

Att pandemin har lett till ett lavinartat intresse för att skaffa hund har knappast undgått någon vid det här laget. Men det finns en hel del att tänka på för att du och din hund ska få en så bra relation som möjligt. Att gå en hundkurs är både kul och ger många bra verktyg, oavsett hundens ålder eller om du har haft hund tidigare.

I tidningen Må Bra delar hundtränaren Maren Reivik med sig av sina fem bästa tips för att uppfostra hundar hemma:

  • Aktivera din hund genom att lära den olika kommandon. Hunden får använda huvudet vilket gör den trött och nöjd och du får en lydigare hund.
  • Låt maten bli belöningen. Att arbeta för maten är naturligt för en hund. Ta med lite torrfoder under promenaden och belöna hunden för gott beteende.
  • Lär din hund vad den ska göra istället för säga till den vad den inte får göra. Då blir det mycket lättare att vara hund och roligare för dig som ägare.
  • Om hunden gör något den inte ska försök hitta enkla lösningar. Tar den en sko, ge den en leksak och visa att den här är det okej att bita på.
  • Försök vägleda hunden till att göra rätt. Om det ändå uppstår problem sök hjälp tidigt så att beteendet inte biter sig fast.