4 tips för en lyckad vistelse i rastgården

Foto: Felix Mizioznikov / Adobe Stock

4 tips för en lyckad vistelse i rastgården

Många hundar älskar att få springa runt i rastgården och träffa kompisar. Men för att alla ska trivas och för att det ska vara tryggt och säkert som möjligt är det viktigt att ta hänsyn, både till andra hundar och deras ägare.

Undvik att gå till en rastgård om din hund lätt blir stressad bland andra hundar, ofta råkar ut för slagsmål, oavbrutet skäller på andra hundar eller bara vill bara vara sitta vid dina fötter. Då är det bättre att ta en lång skön promenad på egen hand.

  • Plocka upp efter hunden. Se till att rastgården är ren och trevlig för alla användare. I de flesta rastgårdar finns en spade som du kan använda för att plocka upp efter din hund om du skulle ha råkat glömma bort eller ha gjort slut på alla hundbajspåsar.
  • Håll koll på hunden för att undvika obehagliga överraskningar. Även fast man får och ska ha hunden lös i rastgården, måste du ha kontroll över din hund och se till att den inte exempelvis hoppar mot andra människor, gräver djupa gropar, äter något eller börjar bråka med en annan hund. Ägaren är alltid ansvarig för sin hund och vad den gör. Hundens ansvarsförsäkring ersätter oftast inte om hunden skadar en annan hund eller människa när den är lös i rastgården, så ansvaret ligger hos ägaren.
  • Ta hänsyn till andra hundar och hundägare. Fråga först om det är okej att komma in istället för att bara släppa lös hunden direkt. Ibland kan det vara så att hunden som är redan i rastgården inte kommer överens med andra hundar eller hundar av samma kön och då kan ägaren be dig att komma tillbaka lite senare om det passar. Om du vill bjuda på hundgodis kom ihåg att först fråga eftersom hunden kan vara allergisk eller på en specialdiet. Leksaker kan lätt orsaka bråk så det bäst att leka med den bara när du är ensam med din hund.
  • Låt bara hunden vara i rastgården om den är helt frisk. Annars finns det risk för att den kan smitta andra hundar. Samma gäller om hunden har ont någonstans eller har haft någon skada, eftersom smärtan kan påverka hundens beteende och göra att den beter sig oförutsägbart eller till och med aggressivt.

(Källa: Agria)

Adobe Felix Mizioznikov