VINDELÄLVSDRAGET 2016 17-19/3

Vindelälvsdraget är en unik draghundstävling i form av en 40 mil och 4 dagar lång stafett längs den outbyggda Vindelälven. Totalt 30 sträckor om 6–22 km. Tävlingen startar i fjällbyn Ammarnäs, och slutar i Vännäsby, där Vindelälven flyter samman med Umeälven.
Vindelälvsdraget 2016 blir en 3-dagarstävling! Detta innebär att målgången kommer att ske i Hällnäs på lördagen och den sista etappen mellan Hällnäs – Vännäsby utgår. Anledningen är att det inte går att ta sig förbi Vindeln i år. Tävlingsbanan mellan Vindeln och Vindelheden är för farlig för hundar och tävlande. Den tjocka isen under järnvägsbron har kantrat, spruckit och lutar ned mot forsen.
Vindelälvsdraget har de senaste två åren varit tvungna att korta av tävlingen. 2014 och 2015 på grund av snöbrist på de avslutande dagsetapperna och även om snön ser ut att räcka till för årets tävling, så dyker nya hinder upp för arrangörerna.
Passagen förbi Vindeln har alltid varit svår och det är trångt att ta sig igenom de begränsningar som utgörs av en brusande älv, väg 363 och en järnväg som inte får korsas. Den branta uppfarten från Vindelälven och upp till Vindelheden är också en svår passage för tävlingen, eftersom älven ändrar på förutsättningarna från år till år. Tidigare farbara sträckningar har rasat, eroderats och gjorts oframkomliga.
Anmälningarna till årets tävling ligger i stort sett på samma nivå som under de senaste åren. 30 lag är anmälda och bland dem finns fjolårssegraren Hamar TK från Norge som kör med flera världsstjärnor i laget. Sundsvalls BHK lag 1 och 2 har också legat i topp och ett nytt, oprövat lag  från Tyskland är anmälda.
Vindelälvsdraget är ett äventyr från fjäll till kust. 2016 åter en dag kortare, men vi får tro på en fin tävling med bra förhållanden under tre tävlingsdagar.
Mer information om tävlingen finns på www.vindelalven.se. Där finns anmälda lag, tidigare resultat, statistik, bilder, filmer m.m.