Viktminskningskliniker för överviktiga hundar

Den 11 oktober infaller World Obesity Day och då passar det att uppmärksamma att även sällskapsdjur i allt större utsträckning drabbas av övervikt. Närmare 50 % av Sveriges katter och hundar uppskattas lida av övervikt. För att uppmuntra hundägare till att ta tag i problemet lanserar företaget Royal Canin nu konceptet Viktminskningsklinik tillsammans med veterinärer runt om i landet. Den första Viktminskningskliniken finns hos Fjällveterinären i Strömsund.

Upplägget grundar sig i forskning och det koncept som tagits fram innebär att klinikerna bland annat får ta del av ett viktminskningsprogram som både veterinär och djurägare kan följa upp. Tillsammans sätter veterinären och djurägaren mål och programmet räknar ut hur mycket hunden eller katten bör äta för att få en lagom viktnedgång per vecka.

Studier har visat att 80 % av djurägare bedömer att deras hund eller katt är slankare än de verkligen är.

Artrit, diabetes, urinsten och kroniska inflammationer är bara några av exemplen på sjukdomar som en överviktig katt eller hund löper större risk att drabbas av.

Att själv ta itu med viktminskningen är inte alltid helt enkelt. Man tänker helt enkelt inte på vad man matar sitt djur med, det kan vara godbitar från matbordet eller allt för energitätt godis vid träning. Det handlar oftast om okunskap och det vill Viktminskningsklinikerna hjälpa djurägarna att råda bot på.

Konceptet Viktminskningsklinik kommer att spridas över större delar av landet från och med nu och framåt.

Fråga gärna din veterinär om hjälp med viktminskning om du misstänker att din katt eller hund lider av övervikt. 

Källa: Royal Canin