Så varmt blir det i bilen

Att lämna sin hund i bilen på sommaren är en usel idé, det vet de flesta. Ändå får vi varje år höra om hundar som överhettats och dött av värmen. Svenska Kennelklubben har nu genomfört en egen undersökning för att se hur varmt det egentligen blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen.

Hundar kan inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vi människor gör. När värmen stiger ökar också hundens flåsande och syret i bilen minskar. Hundar instängda i varma bilar blir stressade och kan slutligen avlida av värmechock.

Även om det är tidigt på dagen och molnigt ute kan det snabbt bli plågsamt varmt för en hund instängd i en bil. Svenska Kennelklubben har i många år varnat för att under årets varmare månader lämna hunden i bilen utanför matbutiken, banken, apoteket eller vad det nu kan vara – ett snabbt ärende kan ta längre tid än man tänkt. Vi har i det sammanhanget refererat till studier som andra gjort av temperaturen i bilen olika tider på dagen och vid olika väderlek. För att själva ta reda på hur varmt det verkligen blir genomförde vi i juni och juli förra sommaren en egen undersökning på den stora öppna parkeringsplatsen utanför Svenska Kennelklubbens kansli i Spånga (utan någon hund i bilen, såklart!). Resultatet som presenteras i tabellen visar ett genomsnitt. Vid flera tillfällen var det betydligt varmare i bilen än +52 grader.

Temperaturtabell-hund-i-varm-bil_2015-400px

– Varje gång temperaturen mättes upplevde vi att det var olidligt varmt i bilen! Det kändes som
om jag brände mig på sätet. Min uppfattning är att det kändes mycket varmare än de +69 grader
som vi högst mätte klockan 13.30 den 8 juli, säger Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubbens
presstalesman.

Vill du veta exakt hur vi gick tillväga? Du kan läsa mer om undersökningen på skk.se/varmt-i-bilen

För att hunden ska må bra på resan – checklista

 • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte stå som högst.
 • Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
 • Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
 • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt.
 • Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
 • Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
 • Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
 • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!
 • Mår hunden bäst hemma?
 • Fundera över om hunden har det bättre hos en vän eller släkting, eller kanske på hundpensionat.
 • Alla resor går ju inte till platser där hundar är lika välkomna. Om hunden är hemma och har det bra slipper du oroa dig för värmeslag, långa bilresor, lämpliga rastplatser och annat!

 

Källa: SKK