Undvik påskens faror

Varje år drabbas minst 5 500 hundar av någon typ av förgiftning, enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik. En av de mest olycksdrabbade högtiderna är påsken, då generösa bufféer kan bli rena dödsfällan för en hund.

Det är inte bara choklad som kan orsaka förgiftning hos hundar. Vindruvor, russin, salt, fet mat och påskpynt kan också innebära livsfara. Vanliga symptom på förgiftning är intensiva kräkningar eller diarréer, skakningar, ökad salivutsöndring eller vinglighet och stor törst.

Chokladen i påskägget
Se upp för godbitarna i påskäggen! Särskilt mörk choklad kan innebära livsfara för hundar. Det är individuellt hur mycket choklad en hund tål, men generellt kan en hund på 10 kg äta upp till 40 gram mörk choklad eller 100 gram ljus choklad utan allvarligare konsekvenser.

Fet och salt mat från påskbordet
Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem och saltförgiftning. Det är alltså direkt livsfarligt att ge salt som kräkmedel till sin hund.

Vindruvorna på ostbrickan
En uppäten klase vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin. Hur stor dos hunden klarar av är dock individuellt och olika hundar reagerar olika på samma dos.

Påskpynt
Nyfikna och leksugna hundar kan tugga i sig påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan i värsta fall leda till besvär med magen. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt med operation.

Salta snacks och hårda nötter
Nötter med skal på kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hundar. Tänk också på att salta snacks och nötter kan leda till saltförgiftning.

 

Källa: Agria.se