Svensk TV-dokumentär om vallhundar i Skottland

Den 15 juni kl. 20.00 sänds den svenska TV-dokumentären ”Hundjobb i Skottland” på SVT 2. Därefter kan man se den när man vill på SVT Play.

Det är lamningstider på de skotska hedarna. I dokumentären får vi följa med den svenska kennelflickan Alex Fyhr när hon reser till Skottland för att arbeta med vallhundar på en fårfarm. Här träffar hon Mosse Magnusson, sjufaldig svensk mästare i vallning, och lär sig mer om hur man vallar får och hjälper lamm att överleva i det hårda klimatet. Alex Fyhr älskar hundar och sedan hon skaffade bordercollie har vallning blivit hennes stora intresse. Alex provade vallning på olika fårgårdar i Sverige, men när hon fick höra talas om att det fanns en plats ledig som kennelflicka på en gård i Skottland nappade hon direkt. Gården drivs av ett svenskt par, Mosse och Lotta Magnusson.

Alex halvbild 1

Alex Fyhr arbetar med vallhundar och på en fårfarm i Skottland.

När Alex kommer till gården i Skottland är det lamningstider. Det betyder full aktivitet på en fårgård. Så förutom att sköta och träna de 15 vallhundarna får hon hjälpa till med fåren och lamningen. I dokumentären ”Hundjobb i Skottland” får vi följa Alex i det dagliga jobbet med hundarna och fåren och lära oss mer om vallning. Och det bjuds på många dramatiska ögonblick när övergivna lamm ute på hedarna ska räddas. Det är inte första gången Alex Fyhr är med i TV. Redan som 18-åring var hon huvudperson i en dokumentär som följde henne och kompisen Lisa Bång när de under sin praktik på djurgymnasiet åkte till Grekland för att arbeta på ett hem för herrelösa hundar. Även då var det Johan och Katarina Anderblad som stod bakom produktionen.

”Hundjobb i Skottland” är producerad av Johan och Katarina Anderblad på produktionsbolaget Hipp Hipp Hurra Mediakarusellen AB.

Källa: 2016-05-31, Johan Anderblad,  produktionsbolaget Hipp Hipp Hurra Mediakarusellen AB.

Foto: Johan Anderblad &  Katarina Anderblad