Skippa mobilen på hundpromenaden

Brukar du pilla med mobilen till och med när du är ute på promenad med vovven? Sluta med det! Ny forskning visar att hundar kan bli ledsna om husse eller matte tittar ner i mobilen för mycket.

Alla gör vi det då och då – plockar upp mobilen för att fördriva lite tid i soffan, på bussen eller på fikarasten. Men det kan vara värt att tänka på hur man använder sin mobil – och vem som är i närheten när du slösurfar.

Ny brittisk forskning har nämligen visat att hundar kan känna sig ensamma och övergivna när husse eller matte stirrar ner i telefonen. Mobilen riskerar faktiskt att skada den viktiga relationen vi har med våra husdjur.

Och det är just hundar som blir extra ledsna när vi ägnar för mycket tid åt mobilen. Eftersom hundar är sociala flockdjur blir de ledsnare än till exempel katter – hunden förväntar sig att få bekräftelse och ledarskap från sina människor. Om hunden sitter och tittar upp på sin matte eller husse som bara stirrar på mobilen, då uteblir den viktiga bekräftelsen till hunden.

Därför rekommenderas att man lämnar mobilen hemma (eller åtminstone i fickan) när man är ute på promenad med sin fyrfota vän, och att man istället har uppmärksamheten riktad mot hunden.

Källa: nyheter24.se