Sjövett för hundägare

Att åka båt tillsammans med sin hund är en härlig upplevelse som hunden också uppskattar om den känner sig trygg. Men varje år drunknar mellan 30–40 hundar i Sverige trots att alla hundar har den medfödda förmågan att simma. Utmattning och panik drabbar så småningom hunden i sjönöd. Men en rejäl flygväst kan rädda hundens liv för några hundralappar.
Under 2015 drunknade minst ett 30-tal hundar i Sverige, en klar förbättring sedan 2012 då närmare 50 hundar drabbades. Om hunden ramlar överbord eller glider ned i vattnet från en brygga är det inte lätt att sätta den i säkerhet igen.
En hund som hamnar i vattnet simmar tills den blir utmattad och hur långt den orkar beror på ålder, storlek och kondition. För bara några hundralappar kan man rädda hundens liv med hjälp av en rejäl flytväst. Flytvästen ska anpassas till hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund som väger mer med blöt päls. En bra flytväst med snabbspännen och lyfthandtag på ryggen gör det enklare att greppa kroppen och dra upp hunden ur vattnet.
Trots risken att falla över bord får hunden aldrig vara bunden i båten med vanligt koppel och halsband. Om den får för sig att hoppa överbord eller i land när båten är förtöjd kan den bli hängande i kopplet och göra sig riktigt illa.
Kom ihåg:
  • Använd alltid flytväst på hunden i båt och på brygga
  • Lär din hund att stiga på och av båten på kommando –  hjälp den så den inte halkar
  • Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord på båten
  • Aktivera din hund när ni har gått i land, så den blir ordentligt rastad innan avfärd
  • Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning
Källa: www.agria.se