Reflexer räddar djurliv

Nu är det hög tid för alla hund- och kattägare att rusta för mörkare tider. Många tror att gatubelysning räcker till för att synas, men sanningen är att bilister har svårt att upptäcka en hund eller katt i gryning eller skymning, och de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden. 

Tusentals husdjur drabbas årligen av skada eller död i trafiken och i många fall skulle en bra reflex räddat livet på våra husdjur.

– En bra reflex syns på 125 meters håll när den träffas av bilens halvljus. Om du inte har reflex, syns du först på cirka 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

I dagens handel finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare – från koppel och halsband till rejäla västar och blinkande lampor. Se till att ditt val av reflex verkligen  syns och gör nytta.

Reflexer blir gamla

De flesta reflexer håller bara något år och behöver sedan bytas ut.

– Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut, säger Patrik Olsson.

Ta därför för vana att kontrollera gamla reflexer genom att lysa på en gammal och ny reflex på ungefär fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

Reflextips för hund- och kattägare

Så här dåligt syns hunden i trafiken – se Agrias nya reflexfilm här.

Agria djurförsäkringar