Premiär för ny hundsport hos Enköping BK

En ny internationell gren inom hundsport, Mondioring, har införts i Sverige och den allra första tävlingen hålls vid Enköpings Brukshundklubb under Kristihimmelfärdshelgen.

Vid Brukshundklubben pågår nu förberedelserna för Himmelfärdscupen som inleds på torsdag med över 200 starter på tre dagar och deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

– En så stor tävling med så många grenar har vi inte haft tidigare. Det är kul, det ger en gemenskap i klubben och lockar både tävlande och publik, säger Linda Säveros som är sammanhållande för tävlingen.

För att sy ihop arrangemanget jobbar omkring 60 av klubbens medlemmar som funktionärer, i sekretariatet, med tävlingsbanor, servering, parkering och camping för långväga deltagare.

Under de tre dagarna kommer det att tävlas i olika klasser inom rallylydnad, bruksgrenen spår och inte minst den nya grenen Mondioring.

enkopings-brukshundklubb-halle

Enköpings Brukshundklubb håller premiärtävlingen i den nya bruksgrenen Mondioring som införts i Sverige i år. Jonas Wallén och Linda Säveros ansvarar för tävlingen vid klubben som lockar deltagare från flera länder. Den hoppande hunden heter Grip. | Bild: Maria Hedenlund

 

– Det är jättespännande att vi får arrangera den första Mondioringtävlingen i Sverige. Vi har försökt göra arrangemanget lagom stort så att det blir en så bra tävling som möjligt för deltagarna, säger Linda Säveros.

Intresset för tävlingen är stort. Från Svenska kennelklubben (SKK) kommer representanter för att se hur tävlingen fungerar och även Svenska Brukshundklubben (SBK) kommer att bevaka arrangemanget.

Mondioring är en tävlingsform inom hundsporten där det ingår lydnads- och hoppmoment samt skyddsarbete. Den skapades i mitten på 1980-talet då man ville ha en tävlingsform med samma regler i alla länder, så det var möjligt att tävla över gränserna.

Till skillnad mot de traditionella bruksgrenarna där reglerna är strikta är Mondioringen lite friare och det är upp till föraren hur denne löser de olika uppgifterna. Domaren lägger upp programmet för dagen och med en visningshund visar man upp hur de olika momenten ska utföras. Störningsmoment av vitt skilda slag, från flygande bollar till konstiga ljud förekommer under tävlingen.

Att just Enköpings Brukshundklubb står som värd för den första tävlingen beror till stor del på Jonas Wallén i klubben som är en av det tiotal hundförare i Sverige som tävlar Mondioring internationellt. Han har tillsammans med andra verksamma jobbat länge för att få in grenen i landet.

– Det är en underhållande gren för publiken och otroligt roligt att träna och tävla i. Samma moment kan lösas på olika vis, det är en utmaning, säger Jonas.

Som tävlingsledare för Himmelfärdscupen kommer han dock få fullt upp med annat under helgen.

– Men jag ska tävla i den högsta klassen. Det ska bli himla roligt med både svenskt och internationellt motstånd, säger Jonas.

 

Källa: Enköpings-posten, Marie Hedlund