Påskmaten som förgiftar hunden

Påsken nalkas med stormsteg, och dessutom lite extra tidigt i år. Under härliga middagar med släkt och vänner fylls påskbuffén med delikatesser. Obevakade ögonblick ger hunden tillfället att ta för sig med risk för förgiftning som följd. Lena Bjurström, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring tipsar om en trygg och välmående påskhelg för din fyrfota vän

Vad är det på påskbuffén som är farligt för hundar? Choklad?

– Ja, de flesta vet nog att hundar inte mår bra av att äta choklad. Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden.

Oavsett vad hunden tuggat i sig är mängden varje hund klarar individuellt och beror på djurets storlek. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram.

iStock_000083555737_Small

Kontakta veterinären om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den drabbas av intensiva kräkningar eller diarréer. Andra tecken på att den blivit förgiftad är vinglighet, stor törst eller magont. Den kan också få skakningar eller ökad salivutsöndring.

Vad ska man göra om hunden fått i sig olämpligheter?

– Man kan försöka få hunden att kräkas med hjälp av 1-2 matskedar stark senap. Senapen är ofarlig så det går bra att prova sig fram, säger Lena Bjurström.

Bjud hunden på en skön påsk

Bjud istället på ett för hund anpassat påskägg med en godbit i eller en extra promenad med gos och bus om du vill unna den något extra gott till påsk, tipsar Lena Bjurström.

 

Källa: Agria Djurförsäkring. Foto: Istock Photo