Ledarhundsdagen – den 25 april

Den internationella ledarhundsdagen (Guide Dog Day) arrangeras sista onsdagen i april varje år. I år infaller den onsdagen den 25 april. Under denna dag uppmärksammas alla de fantastiska ledarhundar som dagligen hjälper blinda och synskadade att ta sig fram säkert i den offentliga miljön.

Med hjälp av en ledarhund kan en synskadad person röra sig obehindrat och ta sig fram utan att behöva oroa sig för hinder i vägen. Hunden är tränad att stanna vid kanter och trappor, att väja för hinder och att söka olika saker som bänkar, dörrar och kassadisken i en butik.

När ledarhunden bär en vit sele är den i tjänst. Då ska den inte störas, varken av människor eller andra hundar.

Eftersom ledarhunden hjälper sin förare i vardagslivet har den fritt tillträde till i princip alla offentliga miljöer och får åka med gratis i kollektivtrafiken. Enligt Livsmedelsverket bör ledarhunden även få följa med på restaurang om den bär vit sele och föraren kan visa id-kort för ledarhundsekipage.

Oftast är det en labrador, schäfer, golden retriever eller storpudel som tränas till att bli ledarhund.

Vill man ansöka om en ledarhund är det till Synskadades Riksförbund (SRF) man hör av sig. Dessvärre kan väntan bli lång, då det vanligtvis är upp till tre års väntetid efter att ansökan om ledarhund beviljats.
www.srf.nuhttp://www.srf.nu