Krocken gör din hund till en tusenkilosklump!

Numera är det självklart att man tar på sig bältet innan man åker i väg på en biltur. Men allt för ofta ser man bilförare som har sin hund helt lös i bilen, vilket kan få förödande konsekvenser vid en olycka – både för människa och djur.

Vad man förmodligen inte tänker på är att vid en krock ökar djurets vikt snabbt och dramatiskt. Om du exempelvis har en liten chihuahua på två kilo i bilen och du kör i en hastighet av 50 kilometer i timmen, ökar tvåkiloshunden till 80 kilo vid en krock, enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). För att inte tala om en schäfer eller labrador på cirka 30 kilo. Sitter den lös och du krockar i 90 kilometer i timmen har du en 3 840 kilo tung hund som far runt som en levande projektil i bilen. Är hunden i baksätet kan den vid en kollision fara fram och slå i förarsätet så hårt att personen avlider.

Det finns ingen lag som reglerar hur man ska hålla hund i bil, men blir man stoppad av polisen kan man förvänta sig en tillsägelse. Det är inte lämpligt varken för hund eller människa, att hunden sitter lös.

I en undersökning som genomfördes av NTF frågade man försäkringsbolag, polisen, Svenska kennelklubben, Jordbruksverket och ett antal djursjukhus hur de tyckte att man säkrast transporterar hundar. Längst bak i bilen i en bur bakom ett nät eller galler var det alternativ som de flesta tyckte var säkrast. Har man inte möjlighet att ha en bur eller sätta hunden bakom galler som skiljer kombiutrymmet ifrån passagerarsätena, rekommenderas att man spänner fast hunden i ett hundbilbälte.

Samtliga parter i undersökningen var överens om att aldrig ha hunden lös i bilen!

Källa: www.helahalsingland.se, 2015-11-29
shutterstock_277966871