Klubbmästerskap i gemenskapens tecken!

I Övre Norrlands distrikt hittar ni brukshundklubben som, sedan årsskiftet, vuxit från 90 till över 130 medlemmar! Vännäs brukshundklubb har som målsättning att ALLA ska känna sig välkomna och delaktiga, oavsett ras, blandras eller målsättning med hundägandet, och detta har gett resultat i många aktiva och engagerade medlemmar.

Helgen 18-20/8 var det dags för årets event – klubbmästerskap (KM)! Helgen började redan fredagkväll med AfterWork grillning och uppladdning inför KM i rallylydnad. 18 ekipage, fördelade på en nybörjarbana och en fortsättningsbana, gjorde upp om den ärofyllda titeln. Flera av deltagarna hade sedan tidigare aldrig testat Rallylydnad, men vågade sig ändå på ett försök, och det med mycket lyckade resultat och ett löfte om en framtida officiell start. Eventet lockade även en stor publik, då flera klubbmedlemmar enbart fanns på plats för support och hejarop!

Grillgemenskap

Grillgemenskap.

Lördag morgon samlades 12st laddade förare och hundar för att ge sig i kast med Brukstävlingen! På Vännäs brukshundklubb är klubbmästerskapet i bruks ett specialutformat event där alla ekipage går ett spår, genomför ett appellsök, ett uppletande, en budföring och ett appelllydnadsprogram. Endast lydnaden bedöms av en domare, övriga moment betygssätts genom ett rättvist poängsystem. För att alla ska tävla på liknande villkor, oavsett tävlingsmeriter, så har ett handikappsystem införts där ekipage som redan är uppflyttade i högre klasser får avdrag på slutpoängen. I regn och rusk, men med humöret på topp, genomfördes en riktig hunddag, naturligtvis med grillning tillsammans med publiken som välförtjänt lunchpaus. Även här deltog flera ekipage som inte vågat sig ut på den officiella tävlingsbanan, ännu…

Klubbmästaren i Rallylydnad granskar vinnarpokalen ingående

Klubbmästaren i Rallylydnad granskar vinnarpokalen ingående.

Söndag, och hela två klubbmästare kvar att utse – klubbmästaren i lydnad och klubbmästaren i Nosework! Morgonen började med KM i lydnad. Ovanligt få ekipage var anmälda (5 st i startklass och 2 st i klass 1), vilket torde bero på att många inte satt sig in i de nya lydnadsreglerna. Det hindrar dock inte en Vännäs BHK medlem, utan de flesta tävlande startade trots att de ännu aldrig tävlat en officiell tävling detta år. Detta märktes tydligt då flera var lite förvirrade kring hur momenten skulle genomföras, men att bjuda på lite förvirring och skratt hör klubbmästerskapet till och alltid lär man sig något av sina misstag.

Klara, Färdiga, Gå. Anorlunda lottning av startordning i Nosework

Klara, Färdiga, Gå. Anorlunda lottning av startordning i Nosework.

Helgen avslutades med tävling i Nosework! Det är första gången ett KM i Nosework anordnas på Vännäs BHK, men definitivt inte sista. 17 st ekipage gjorde upp om denna titel och helgens, i särklass, största vandringspokal! Mycket passande då det dagen till ära var Internationella Noseworkdagen!

Härligt utmattade efter en helg fylld av gemenskap, nervositet, glädje och hundar så börjar vi nu träna och ladda inför nästa års KM – en av årets absolut bästa helger!

Eva-Stina Andersson, klubbmedlem  sedan 95