Hundfetma stort hälsoproblem – varannan hund överviktig

Idag är ungefär varannan hund överviktig. Onyttig mat och för lite motion leder till ökad risk för plågsamma sjukdomar och minskad livskvalitet. Sveland Djurförsäkringar ger tips på hur du får din hund sund. 

Fetma bland hundar är ett stort hälsoproblem. Drygt 50 procent av hundarna i Sverige lider idag av övervikt. Liksom för människor, kan övervikt ge hundar negativa hälsoeffekter och följdsjukdomar.

– Övervikt kan få många otrevliga följder som diabetes, ledproblem, hjärt- och lungproblem, ämnesomsättningsrubbningar och problem med hud och päls. Dessutom kan hundens livslängd förkortas betydligt, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

De flesta hundägare är väl medvetna om riskerna med övervikt. Den bästa lösningen att få tillbaka hunden i god form, är att minska mängden mat med rätt foder, tillsammans med motion. Det finns anledning att anta att hundfetma är kopplat till den livsstil som ägaren har samt det samhälle vi lever i.

– I ett hushåll med många människor är det lättare att hunden blir knubbig. Orsaken är att det är svårare att hantera matintaget och man ger betydligt fler godsaker än i ett hushåll med färre människor. Detta kan förstås övervinnas genom att uppmuntra hela familjen att engagera sig i viktminskningen av familjens hund, säger Per Josefsson.

Se om din hund är överviktig

Övervikt kommer oftast smygande och det kan vara svårt att bedöma när din hund har passerat gränsen för sin normalvikt. En normalviktig hund har en markerad midja och nacke, och lätt kännbara revben. Ett tydligt tecken på övervikt är när du inte kan känna revbenen. Stryk med handen över ryggen för att känna revbenen och se midjan ovanifrån. Upplever du att man måste trycka med handen för att känna revbenen är hunden sannolikt överviktig. I profil ska buken vara lätt uppdragen. Är du osäker kan du fråga din veterinär.

skarmavbild-2017-01-04-kl-11-31-58

Sex tips hur du får din hund att gå ner i vikt:

Källa: Sveland Djurförsäkring