Hundar – äkta människokännare

Har du också lagt märke till att din hund skäller på mindre sympatiska bekanta och blir överförtjust i dina trevligaste vänner? Nu visar forskning att hundar faktiskt är så goda människokännare som vi länge anat.

I en studie publicerad av tidskriften “Neuroscience and Biobehavioural Reviews” framgår det att hundar är kapabla att känna om en människa är snäll eller inte. Än mer uppseendeväckande är det att en hund märker om en människa är otrevlig mot en annan person. Hundarna använder informationen för att navigera kring hur de ska bete sig bland människor, framgår det av studien.

I undersökningen agerade hundägare ut olika scenarier framför sina hundar. Övningen gick ut på att de kämpade med att öppna en behållare samtidigt som två personer passerade. I första scenariot stod den ena förbipasserande passivt bredvid samtidigt som den andra hjälpte till. I scenario nummer två var den ena personen passiv samtidigt som den andra tydligt vägrade hjälpa till.

Efteråt erbjöd båda personerna hunden godis. I första scenariot tog hunden emot godis från båda personerna. Vid det andra scenariot, där en av deltagarna hade varit otrevlig mot hundägaren, ignorerade hunden den oförskämda personen.

Så var uppmärksam på vilka människor din hund visar attityd gentemot – kanske kan det vara en fingervisning om personens sanna natur.

Källa: SvD.se