Hundägare blir tjuvspanare

Polisen jobbar på att förmå Nordupplands hundägare att bli mer vaksamma mot brottslighet i sin närmiljö. “Projekt nos” heter kampanjen. Polisen sprider budskapet via brukshundklubbarna i Norduppland. Tanken är att hundägare som ändå är ute på promenader ska bli mer brottsmedvetna. Det är områdespolis Agneta Degerstedt i Östhammar som är initiativtagare till projektet, som tidigare prövats i Stockholm.

Representanter från Polisen håller i utbildningar på de lokala brukshundklubbarna. Man vill förmå hundägare som ändå är ute på sina promenader att vara med och hjälpa till med brottsförebyggande arbete. Det handlar inte om att ingripa utan om att titta efter avvikande beteende, människor och fordon som man inte känner igen och samla signalement. Och sedan rapportera detta till Polisen.

Källa: svt.se
Foto: Anna Persson