Det var på söndagen som årets världsmästerskap för räddningshundar gick av stapeln i Caselette, nära Turin, i Italien. Från hela världen kom 150 hundar som kvalat in till tävlingen.

– Jag har fortfarande svårt att fatta, säger AnnCharlotte Bengtsson när vi ringer henne strax efter segern.

Hon sippar då på ett glas champagne och försöker föreställa sig storheten i det som hon och hunden Vassruggen Vade Brand (Odin) faktiskt har åstadkommit. Det var det 22:a världsmästerskapet i, International Rescue Dog Organisation’s, IRO:s, tävling för internationella räddningshundar. I Sverige är hundarna knutna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ska rädda liv

Alla deltagande hundar tävlar i lydnad. Sedan tävlar de även i en av tre discipliner; spår, ytsök eller ruinsök.

– Vi tävlar i ruinsök där man försöker efterlikna rasmassor efter en jordbävning eller så. Hunden går först själv in på tävlingsbanan och ska hitta kroppar som ligger under betong, rasmassor eller i tunnlar. Samtidigt händer det saker i banan; maskiner går igång, barn skriker och hunden ska alltså “rädda liv” på tid.

Först när hunden markerar att den har hittat någon släpps hundföraren också in på tävlingsbanan.

Bästa team

Tre hundar kom med från Sverige och för det svenska teamet är AnneCharlotte Bengtsson ledare.

– Förutom att vi tog guldet, tog Jenniefer Ericsson (från Karlskrona) och hennes border collie Troja silver i ytsök.

Att det tredje svenska ekipaget (Ann-Marie Melin med sin golden retriever) hamnade på en åttondeplats i ruinsök gjorde att det enda team som kvalat in till VM från Sverige även blev världens bästa team.

– När nationalsången spelades rann tårarna, säger AnneCharlotte Bengtsson som bor i utkanten av Söderköping där hon jobbar aktivt med hundar.

Med räddningshundkurser har hon jobbat sedan 1990.