GRILLRESTER – FARLIGA FÖR HUNDEN

Sommar och vackert väder inbjuder till grillning och många tar med sina hundar på picknicken. Men våra vanligaste grilltillbehör kan ge hundar svåra skador. Hundägare bör ha noggrann uppsikt över sina djur för att undvika magproblem och i värsta fall kirurgiska ingrepp.

 

Under ljumma sommarkvällar går grillarna varma i såväl trädgårdar som parker. Det innebär ofta majskolvar, benrester och grillspett – sådant som kan vara farligt för hunden.

 

Frestelser som majskolvar eller överblivna benrester kan ibland fastna i magen eller tarmarna. Då kan en operation bli nödvändig för att rädda hunden. Särskilt majskolvar är förrädiska då de kan orsaka totalstopp i tarmen vilket kan vara livshotande.

 

Hundägare som misstänker att hunden ätit något olämpligt bör ha hunden under noggrann uppsikt. Ett förändrat allmäntillstånd och att hunden inte kan behålla mat eller vatten utan att kräkas kan vara symptom på att hunden fått i sig något olämpligt. Då bör veterinär kontaktas omgående.

 

Just när vi grillar och äter ute har vi ofta sämre uppsikt över vår mat och kanske äter på en picknickfilt. Då är det lätt för hunden att komma åt maten och få i sig våra rester. Därför gäller det att vara extra uppmärksam. Blir det nödvändigt att operera hunden så ersätts det vanligtvis av en hundförsäkring, men ingreppet kan vara riskabelt beroende på hur svårt skadade hundens tarmar är.

 

Så här grillar du säkert med hunden:

  • Bjud inte hunden på benrester, fet mat eller annat olämpligt.
  • Koppla hunden på säkert avstånd från grillen
  • Släng dina grillrester där hundar inte kommer åt dem

Källa: Sveland Djurförsäkringar, 2016-06-23

Couple In Van Enjoying Barbeque On Camping Holiday